Joburi in strainatate

Românii, nemulțumiți de job-urile pe care le au. Principalele motive

16.01.2019

Locuri de muncă BestJobs. O cincime dintre angajații români consideră că lucrează în domeniul nepotrivit. Aceștia iau în calcul o reconversie profesională, conform unui sondaj realizat de BestJobs. În plus, doi din cinci angajați români se declară nemulțumiți de situația lor profesională actuală și iau în calcul o schimbare de job în 2019, iar unul din cinci se gândește chiar la o schimbare de carieră, considerând că lucrează în domeniul nepotrivit pentru el. Dintre aceștia, puțin peste 10% se gândesc să își caute de lucru în afara României.

Locuri de muncă BestJobs. De ce vor românii să își schimbe locul de muncă?

Cel mai important motiv pentru care românii și-ar schimba jobul sau chiar cariera este salariul, pentru mai mult de jumătate dintre cei care iau în calcul să facă un astfel de pas în 2019. În plus, lipsa oportunităților suficiente pentru dezvoltare profesională (39%) sau nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%) se numără printre motivele reconversiei profesionale.

În plus, 18% dintre cei care se gândesc să-și schimbe locul de muncă nu se simt motivați în poziția actuală, 14% își doresc mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenți este dificil să avanseze în cadrul companiei.

Aproximativ 27% susțin că nu le place ceea ce fac sau consideră că domeniul în care lucrează nu se potrivește cu aptitudinile lor profesionale, majoritatea fiind din rândul angajaților care se gândesc la o reconversie profesională.

Locuri de muncă BestJobs. Criterii de evaluare a joburilor

Când evaluează o nouă oportunitate de job, cele mai importante două criterii sunt, la egalitate, salariul și beneficiile extra-salariale împreună cu programul de lucru, pentru 86% dintre respondenți. Urmează domeniul de activitate al companiei, de care țin cont 39,3% dintre angajați, și proximitatea biroului față de casă, care contează la fel de mult ca perspectivele de dezvoltare în cadrul companiei, după cum au punctat 32% dintre respondenții sondajului BestJobs.

Candidații mai evaluează poziția în piață și reputația angajatorului (14,3%) și inclusiv părerile despre angajator din social media (7,7%).

Locuri de muncă BestJobs. Programul de lucru

„Interesant este că, în premieră, programul de lucru contează la fel de mult ca pachetul salarial la evaluarea unei oferte de job. Cu alte cuvinte, oamenii pun tot mai mult preț pe echilibrul dintre viața la job și timpul personal, pe care nu mai sunt dispuși să-l sacrifice atât de ușor în folosul companiei. În plus, generația tânără este mult mai flexibilă și dispusă la schimbări radicale în carieră, pe care le vede ca pe o provocare, dar și ca pe un mod de a-și descoperi talentele. De aceea vedem un procent atât de mare de salariați care vor să își schimbe jobul sau, mai mult, să ia decizia radicală de a-și schimba complet domeniul de activitate”, a declarat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.

Flexibilitatea când vine vorba despre programul de lucru, dar și în ceea ce privește evoluția profesională în cadrul companiei, este principalul beneficiu pe care și-l doresc de la un potențial angajator 68% dintre cei chestionați, urmat de posibilitatea de a lucra de acasă (52%), precum și de acordarea mai multor zile de concediu de odihnă (44%).

Locuri de muncă BestJobs. Abonamente la clinici medicale private

Jumătate dintre respondenți și-ar dori de la viitorul angajator abonamente la clinici medicale private și programe de dezvoltare/training-uri. Un sfert dintre salariați pun preț pe programele de reduceri pentru serviciile oferite de către partenerii agreați ai companiei, alți 17,8% vor abonamente la săli de sport, iar 7,2% și-ar dori un spațiu pentru recreere la birou.

Locuri de muncă BestJobs. Ce spun angajatorii?

Pe de altă parte, peste jumătate dintre angajatorii care au răspuns sondajului au declarat că, în urma creșterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, vor lua măsuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul. Așadar, aproximativ un sfert dintre angajatori iau în calcul reduceri de personal.

Alți 14% analizează restrângerea pachetelor de beneficii extra-salariale.

Pentru 12% dintre companii, majorarea salariului minim va determina cel mai probabil înghețarea altor creșteri salariale planificate. Restul de 49% nu prevăd vreun impact pe care salariații să îl resimtă.

Locuri de muncă BestJobs. Noi joburi

”Efervescența pieței muncii determină însă mulți angajatori să continue procesul de recrutare și în 2019, atât pentru poziții noi, cât și pentru acoperirea pozițiilor existente pe care se înregistrează fluctuații de personal”, potrivit studiului.

Cei mai mulți angajatori (44%) estimează că vor deschide până în 10 poziții noi în primul semestru din 2019, iar 37,2%, între 10 și 50 de poziții. În plus, există și cazuri unde vor fi deschise peste 100 de poziții.

Locuri de muncă BestJobs. Numărul de angajați

Studiul mai arată că o treime dintre pozițiile noi vor fi acoperite de un singur candidat. În plus, jumătate din companii caută să recruteze între 2 și 5 angajați.

Cu toate angajații speră la salarii mai mari, mulți angajatori (46,5%) spun că ofertele vor fi similare celor din 2018.

Doar un sfert dintre companii spun că vor oferi un salariu mai mare cu până la 5%, alți 16,3% vor crește ofertele salariale cu 6-9%. Există și angajatori pregătiți să ofere salarii cu 10-15% mai mari noilor angajați anul acesta (7%) sau chiar cu 20% mai mari (2,3%), mai arată sondajul BestJobs.

Locuri de muncă BestJobs. Beneficii extrasalariale

În privința beneficiilor extra-salariale pe care le vor oferi salariaților, companiile au precizat că acestea vor fi:

 • petreceri pentru angajați (11,7%)
 • teambuilding-uri (10,7%)
 • prime pentru ocaziile speciale (10,2%)
 • bonuri de masă (10,2%)
 • abonamente la clinici medicale private (8,8%)
 • cursuri și training-uri de dezvoltare personală (8,3%)

Locuri de muncă BestJobs. Zile de concediu

Sondajul mai arată că numai 5,4% dintre angajatori spun că vor oferi program flexibil. Totodată, mai multe zile de concediu de odihnă vor fi acordate de către 3,4% dintre respondenți.

Printre beneficiile ce vor mai fi acordate se numără:

 • transport gratuit
 • fructe și/sau cafea gratuite la birou
 • abonamente la săli de sport

Citește și Ryanair anunță bilete de avion la doar 9,99 euro către Cipru

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Românii, nemulțumiți de job-urile pe care le au. Principalele motive

 1. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Românii, nemulțumiți de job-urile pe care le au. Principalele motive

 2. Pingback: Fundatia World Vision Romania - management | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.