Locuri de munca disponibile in Romania

Locuri de muncă disponibile în România: În ce domenii se fac angajări?

18.11.2020

Locuri de muncă disponibile în România. Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 39.300 în al treilea trimestru din 2020. Nivelul este în creştere cu 5.200 faţă de trimestrul anterior, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate miercuri.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,30 puncte procentuale. De asemenea, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 15.700.

Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,81%, în creştere cu 0,10 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Locuri de muncă disponibile în România. Domenii

În trimestrul III 2020, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în:

  • administraţia publică (2,07%)
  • alte activităţi de servicii (1,96%)
  • sănătate şi asistenţă socială (1,52%)

În industria prelucrătoare s-au regăsit peste 20% din numărul total al locurilor de muncă vacante (7.900 locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 0,73%. Sectorul bugetar a însumat circa o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Aşadar, 5.700 de locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 5.300 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 2.000 de locuri vacante în învăţământ.

Locuri de muncă disponibile în România. Cele mai mici valori

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în:

  • hoteluri şi restaurante (0,02%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,26%),
  • industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (0,29% pentru fiecare în parte).

Locuri de muncă disponibile în România. Cele mai semnificative creşteri

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în învăţământ (+0,37 puncte procentuale), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,30 puncte procentuale), respectiv industria prelucrătoare (+0,26 puncte procentuale). În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, acesta a înregistrat faţă de perioada analizată, creşteri semnificative în industria prelucrătoare (+2.700 locuri vacante) şi în învăţământ (+1.300 locuri vacante).

Cea mai importantă scădere atât a ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-a regăsit în informaţii şi comunicaţii (-0,38 puncte procentuale, respectiv – 700 locuri vacante).

Citeşte şi Redeschiderea şcolilor: Ce spun profesorii din România?

 

 

Citiți și despre: