Stiri: Companii

Joburi pentru romani

Locuri de muncă în străinătate 2019. Țara care atrage cei mai mulți români

08.10.2019

Locuri de muncă în străinătate 2019. Joburile din afara țării existente pe platforma de recrutare eJobs.ro au adunat, de la începutul anului și până în prezent, aproape 2 milioane de aplicări. Cele mai multe provin de la candidații din categoria de vârstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări).

Locuri de muncă în străinătate 2019. Tinerii

Următorii cei mai interesați de perspectiva de a lucra în străinătate sunt candidații foarte tineri, aflați la începutul vieții profesionale, fără experiență sau cu experiență minimă pe piața muncii. Vorbim despre cei care au între 18 și 24 de ani. Aceștia au avut, în perioada ianuarie-octombrie 2019, aproape 450.000 de aplicări.

Candidații cu vârste cuprinse între 36 și 45 de ani se află la o distanță destul de mică față de cei din categoriile anterioare de vârstă. Aceștia au însumat, de la începutul anului, 385.000 de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate.

Locuri de muncă în străinătate 2019. Cei mai stabili candidați de pe piața muncii

Cei mai stabili candidați de pe piața muncii, respectiv cei care au depășit vârsta de 45 de ani, sunt și cei care iau ceva mai greu decizia de a pleca din țară. Astfel, doar 227.000 de aplicări au venit din partea acestora anul acesta.

Cea mai mare parte dintre cei care își doresc o carieră în afara țării vor să rămână, totuși, în Europa.

Țara care atrage cei mai mulți candidați

Germania este țara care atrage cel mai mult candidații. Locurile de muncă disponibile pentru această țară înregistrează puțin peste 100.000 de aplicări.

Următoarele locuri se situează:

 • Marea Britanie
 • Olanda
 • Franța
 • Polonia
 • Belgia
 • Spania

Locuri de muncă în străinătate 2019. Italia iese din top 10

Pe de altă parte, Italia iese din top 10. Acest lucru reprezintă o schimbare majoră față de acum 10 ani și chiar mai puțin de atât, când era în topul preferințelor candidaților.

Arabia Saudită, Canada, Qatar, Cipru, Cehia și Statele Unite ale Americii sunt țările care se află în coada topului.

”Ce ne spune acest top, nu doar dacă luăm în calcul țările în care aplică, ci și categoriile de vârstă cele mai interesate de emigrare, este că încep să-și dorească să plece din țară din ce mai mulți specialiști sau corporatiști. Din păcate, planurile lor nu sunt doar temporare, ci majoritatea își doresc o schimbare completă de viață și de carieră și pleacă în perspectiva unei emigrări definitive”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Locuri de muncă în străinătate 2019. Cele mai atractive domenii

Profilul candidaților care vor să lucreze în afara României este confirmat și de domeniile care atrag cele mai multe CV-uri. Este vorba de:

 • vânzări
 • bănci
 • financiar-contabilitate
 • alimentație / HoReCa
 • management

Din top 10 ies sectoarele precum transport, turism / hotel staff, au pair / babysitter / curățenie sau construcții / instalații.

Citește și CBRE România are un nou director de resurse umane