Stiri: Companii

Cămine Universitatea din București.

Locuri de muncă pentru studenţi 2018: Domeniile în care se fac angajări

04.10.2018

Locuri de muncă pentru studenţi 2018. Veste bună pentru cei care nu au un loc de muncă. Jumătate dintre angajatori consideră că vor scoate la concurs până la 10 poziţii noi. Pentru aceasta, companiile vor recruta exclusiv studenți până la finalul lui 2018. Alți 23%, vor scoate pe piaţă între 10 și 20 de poziții noi pentru studenți. Aceste date reies dintr-un studiu realizat de BestJobs.

Locuri de muncă pentru studenţi 2018: Domeniile în care se fac angajări

Pentru fiecare poziție deschisă, angajatorii vor să recruteze între 1 și 5 studenți. Cele mai multe job-uri vor fi în domenii precum customer service (25%), logistică și producție (16%). De asemenea, locuri de muncă se regăsesc şi în vânzări (10%), marketing și comunicare (8%). De asemenea, locuri de muncă se numără și în domenii mai complexe, precum inginerie (9%) și IT (9%).

„Pe o piață a forței de muncă tot mai săracă în specialiști, recrutarea de studenți reprezintă o soluție care aduce multiple avantaje pe termen lung. În primul rând, ei vor dobândi abilități practice încă de pe băncile facultății și astfel vor avea aptitudinile necesare după absolvire. Tinerii sunt dornici să învețe, sunt deschiși la nou și au o putere de adaptare foarte ridicată”, spune Mădălina Dan, Clients Manager în cadrul BestJobs.

Locuri de muncă pentru studenţi 2018: Competenţe digitale

Conform acesteia, competențele lor digitale sunt mult mai ridicate decât la generația anterioară. Acest lucru reprezintă un avantaj, într-un mediu tot mai tehnologizat.

„Pe de altă parte, există și dezavantaje, precum interesul lor fluctuant pentru un anumit domeniu sau angajator, lipsa maturității care să ducă la asumarea unor decizii profesionale, ceea ce poate conduce la o reticență din partea companiilor de a-i recruta, dar, în definitiv, toți am trecut prin asta și e bine să privim mai ales avantajele, care sunt mai importante”, mai spune Mădălina Dan.

Prin urmare, deşi angajatorii își doresc forță de muncă tânără, nu sunt dispuși să ofere neapărat un program de lucru flexibil celor care trebuie să-și continue studiile.

Locuri de muncă pentru studenţi 2018: Program de lucru

Majoritatea angajatorilor (62%) spun că recrutează studenți pe un program de lucru full-time. Doar 19% dintre companii precizează un program flexibil sau part-time.

Studiul mai arată că cele mai multe companii (60%) au în plan să le ofere angajaților studenți training-uri. De asemenea, 16% oferă cursuri de specializare mai complexe, în afara companiei.

Doar 1% dintre companii oferă salariaţilor lor oportunități de a-și completa studiile cu programe de masterat, doctorat sau cursuri de management plătite.

Locuri de muncă pentru studenţi 2018: Pachetul salarial

Cea mai mare parte dintre companii (44%) spun că pretențiile salariale ale studenților variază între 2.000 și 3.000 de lei pentru un job full-time și fără experiență.

36% dintre companii susţin că studenții așteaptă venituri cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

De asemenea, peste jumătate dintre angajatori (51%) afirmă că acesta este la același nivel cu pachetul salarial al unui angajat cu o poziție similară, dar cu studiile finalizate.

Conform cercetării, 19% dintre companii anunţă că oferă un salariu cu până la 10% mai mic studenților. În plus,13% oferă chiar și cu 25% mai puțin decât în cazul unui angajat cu studii finalizate.

Citeşte şi Transportatorii amână protestele. Motivul?