Stiri: Companii

Şomaj iulie 2022

Locuri de muncă septembrie 2021: Veste bună pe piaţa muncii!

05.10.2021

Locuri de muncă septembrie 2021. Peste 38.000 de noi locuri de muncă au fost create pe piaţa muncii în luna septembrie a acestui an, numărul fiind în creştere cu 26% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din ţară. Aşadar, este vorba de o creştere inclusiv faţă de 2019, cu 19 procente, an în care, aşa cum ştim, piaţa muncii trecea printr-un adevărat boom.

Locuri de muncă septembrie 2021. Topul pe județe

Cele mai multe locuri de muncă disponibile în septembrie 2021 au fost publicate de angajatorii din Capitală (peste 16.000). Următoarele clasate, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, au depăşit din nou Bucureştiul la oferta cumulată de joburi. Aceste oraşe au avut împreună peste 17.000 de noi joburi disponibile în acelaşi interval.

Domenii de activitate

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulţi angajaţi au fost:

  • Retail
  • Transport/Logistică
  • Prestări servicii
  • Industria alimentară
  • IT/Telecom

Fiecare dintre acestea au avut deschise peste 4.000 de poziţii noi în luna septembrie a anului curent.

„Lunile de toamnă, în general, sunt perioade în care piaţa muncii îşi dă un restart după concediile de vară şi în care sunt lansate tot mai multe proiecte care necesită întregirea echipelor. În 2021, pe întreg parcursul anului au fost înregistrate recorduri în ceea ce priveşte numărul de noi locuri de muncă apărute şi chiar şi vara a fost una atipică, cu o ofertă de joburi ieşită din tipare. Cu atât mai mult, ţinând cont de toate aceste recorduri, ne bucurăm să vedem că trendul se menţine crescător şi că şi acest sezon a debutat în forţă”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Cei mai căutaţi angajaţi

În ceea ce priveşte cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii, aceştia sunt, în continuare, absolvenţii cu studii superioare. Pentru ei, luna trecută au fost create aproape 29.000 de locuri de muncă. În plus, din totalul locurilor de muncă apărute în septembrie, 5,8% au fost remote, în creştere faţă de septembrie 2019, când acestea reprezentau doar 1,3% din întreaga ofertă de angajare şi chiar şi faţă de 2020, când totalizau 4,2% din numărul total de joburi.

Totodată, interesul candidaţilor pentru găsirea unui nou loc de muncă rămâne ridicat la început de sezon, joburile postate de către angajatori atrăgând, în total, peste 1,1 milioane de aplicări din partea acestora. Se remarcă un interes ridicat pentru joburile remote şi din partea candidaţilor, 12,8% dintre aplicări fiind pentru astfel de locuri de muncă, în creştere faţă de septembrie 2019 (când totalizau doar 1,3% din aplicări) şi chiar faţă de 2020 (când atrăgeau 9,6% din candidaturi).

Locuri de muncă septembrie 2021. Joburi în străinătate

Totuşi, interesul candidaţilor pentru joburile în afară rămâne scăzut (doar 1,2% din totalul de aplicări).

Şi interesul pentru locurile de muncă în sistem de freelancing rămâne la un minim istoric în luna septembrie. Acestea au atras sub 1% dintre aplicări.

„Avem semnale pozitive din piaţa muncii în ceea ce priveşte menţinerea unui trend ascendent de angajări. În următoarele luni e posibil să simţim o uşoară domolire a ritmului de creştere şi totul e strâns legat de cum va evolua situaţia sanitară şi ce restricţii noi se vor impune. Cu toate acestea, o mare parte dintre angajatori sunt deja pregătiţi pentru munca de la distanţă şi vor continua să recruteze. Astfel, indiferent de context, atât companiile, cât şi candidaţii se vor adapta la noile condiţii de lucru”, spune Roxana Drăghici.

Citeşte şi Locuri de muncă 2021. 18.394 joburi disponibile în România