Stiri: Constructii

Londra, cea mai scumpă piață de birouri la nivel mondial

23.06.2014

Londra continuă să fie cea mai scumpă piață de birouri din lume, în timp ce cea mai mare rată de creștere a chiriilor se înregistrează în regiunea Americilor, unde piața imobiliară continuă să se îmbunătățească în mod semnificativ, potrivit studiului semestrial asupra pieței globale de spații de birouri „prime”, realizat CBRE.

În aceleşi timp, Asia a continuat să domine sectorul celor mai scumpe spații de birouri, reprezentând trei dintre primele cinci piețe. În ansamblu, cinci dintre cele 10 piețe cu cea mai rapidă creștere a costurilor de ocupare se află în SUA.

Costurile totale de ocupare înregistrate în zona West End, de 180,5 euro/mp/lună, au plasat Londra pe prima poziție în topul celor mai scumpe spații de birouri.

Hong Kong (zona Centrală) se află pe a doua poziție, cu costuri totale de ocupare de 157 euro/mp/lună.

Următoarele trei locuri în clasamente sunt ocupate de Beijing, Finance Street cu 126,25 euro/mp/lună), Beijing, Central Business District (CBD), cu 122 euro/mp/lună) și Moscova, cu 13 euro/mp/ lună.

 “Deficitul de spațiu, combinat cu cererea în creștere, a determinat evoluția ascendentă a costurilor de închiriere în zona West End a Londrei. Date fiind costurile ridicate de închiriere a spațiilor „prime” în această piață și cererii constante pentru spații de birouri, anticipăm o creștere mai puternică a ratei de închiriere până la finalul acestui an.”, a afirmat Phillip Howells, Director Executiv al diviziei Central London din cadrul CBRE.

Creştere anuală a chiriilor cu 2,3%

Costurile globale de ocupare pentru spațiile de birouri „prime” au crescut de la an la an cu 2,3%, cele mai semnificative majorări fiind înregistrate în regiunea Americilor (3,3%) și Asia Pacific (2,9%).

În schimb, regiunea EMEA a înregistrat o creștere anuală minoră, de 0,1%.

“Deși ocupanții continuă să fie atenți la costuri, cererea pentru spații de birouri „prime” se afla în creștere, fapt ce considerăm că va determina și creșterea costurilor de ocupare în ultima parte a anului,” a declarat Dr. Raymond Torto, președinte al diviziei globale de cercetare din cadrul CBRE.