Stiri: Economie

Loteria Română trece în subordinea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc

07.10.2015

Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă prin care stabileşte noi reglementări în domeniul jocurilor de noroc. Se are astfel în vedere trecerea Loteriei Române în  subordinea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Noua legislaţie aduce şi o aliniere la recomandările Uniunii Europene și la practicile internaționale din acest domeniu.

Noua lege prevede ca transformarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc într-o autoritate cu un grad mai mare de independență şi de reglementare. De asemenea, această autoritate va fi şi coordonatorul unic al jocurilor de noroc din ţara noastră, fapt ce va permite armonizarea legislației naționale cu recomandările, legislația și practica europeană.

Prin urmare, conform Executivului, Ordonanța stabilește că Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc are competenţa de a administra monopolul de stat din domeniul jocurilor de noroc, preluând astfel, în coordonare, Compania Națională Loteria Română SA. Această modificare va crea premisele unei îmbunătățiri a funcționării Loteriei, având în vedere experiența Oficiului privind specificul și dinamica dezvoltării segmentului de piață în care operează.

„Modificările operate prin actul normativ adoptat astăzi vor permite o administrare transparentă a Companiei Naționale Loteria Română SA, conform principiilor piaței concurențiale, o mai bună previzionare și colectare a taxelor datorate bugetului de stat, prin folosirea conformă a dreptului de exclusivitate al statului în domeniul jocurilor de noroc. Prin trecerea CN Loteria Română S.A. din coordonarea Ministerului Finanțelor Publice în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc se va crea o singură structură specializată, care să gestioneze unitar și concurențial monopolul statului în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță. „, precizează reprezentanţii Guvernului.

În plus, Loteria Română se va reorganiza conform principiilor de guvernanță corporativă, sens în care se va institui într-o perioadă de doi ani, după evaluarea și analizarea activității companiei, o conducere corporativă de tip dualist, cu stabilirea unor criterii de performanță și alegerea celor mai bune soluții pentru exploatarea exclusivității de care dispune.