Stiri: Constructii

Lucrările de construcţii, în creştere

14.05.2015

În luna martie volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 47,2% , respectiv 4,4%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 13,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 9,7%.

În trimestrul I al anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de trimestrul I 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,4%, respectiv cu 12,5%.

În luna martie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută cu 47,2%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 136,8%, la lucrările de construcţii noi cu 43,1% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,3%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: construcţiile inginereşti cu 53,5%, clădirile nerezidenţiale cu 45,1% şi clădirile rezidenţiale cu 30,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a înregistrat, pe total, o creştere cu 4,4%, evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale cu 55,6%, la lucrările de construcţii noi cu 5,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,1%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat creşteri la clădirile rezidenţiale cu 14,9% şi la construcţiile inginereşti cu 4,3%. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,6%.

Totodată, în martie, comparativ cu martie 2014, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 13,8%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 14,7%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 14,3% şi la lucrările de construcţii noi cu 13,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile rezidenţiale cu 37,7%, construcţiile inginereşti cu 18,2% şi clădirile nerezidenţiale cu 1,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 9,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 11,3%, la lucrările de construcţii noi cu 11,1% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 36,6%, respectiv cu 2,7%. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,2%.