MACEPLAST investește în tehnologia Industry 4.0

01.03.2020

Compania a investit în tehnologie de vârf, instalând una dintre cele mai inovative prese isostatice de producție a PTFE-ului la nivel global. MACEPLAST România, societate din grupul Guarniflon, lider în domeniul fabricaţiei de produse finite şi semifabricate din PTFE își continuă investițiile în utilaje performante, de ultimă generație, oferind tuturor clienților servicii de suport, atât tehnic, cât și tehnologic. Prin personalul său calificat, atât în ceea ce privește producția și prelucrarea, cât și comercializarea, compania MACEPLAST oferă servicii de înaltă calitate şi reprezintă alegerea ideală pentru cei care caută soluţii tehnice de excepție.

Unul dintre principalele avantaje competitive ale MACEPLAST România este reprezentat de investițiile în echipamente noi, care au ca principal obiectiv creșterea producției, precum și a productivității. Prin urmare, cele mai recente investiții au vizat achiziționarea unor noi utilaje, conducerea companiei având în plan continuarea investițiilor în acest sector.

Pe parcursul ultimilor trei ani, societatea a cunoscut o creștere continuă a cifrei de afaceri, ca urmare a optimizării procesului de producție

Totodată, optimizarea procesului de producție a fost coroborată cu cerința din piață, la nivel global pentru materialul produs. Astfel, anul 2018 a fost caracterizat printr-o evoluție surprinzătoare, înregistrând o creștere de aproximativ 30% față de 2017, de la o cifră de afaceri de 42.000.000 lei la 54.000.000 lei.

„Nici anul 2019 nu a fost mai prejos, trendul crescător menținându-se la un nivel peste cel preconizat, cu o creștere de 11% față de previziunile inițiale de 10%, de la 54.000.000 lei în 2018, la 60.000.000 în 2019”, ne-a declarat Dl. Radu Zuz, Director General Maceplast SA.

MACEPLAST investește în tehnologia Industry 4.0

Cifrele pentru 2020 sunt de asemenea optimiste. Luând în calcul trendul crescător înregistrat în ultimii ani, condițiile din piață, dar și investițiile în tehnologia Industry  4.0, MACEPLAST are drept obiectiv atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 100.000.000 lei, pentru prima oară în istoria lungă de 20 de ani a companiei pe piața din România, aflată sub umbrela grupului Guarniflon Spa – Italia.

Din cauza birocrației însă, extinderea unității de producție nu s-a putut realiza conform planificării, compania fiind nevoită pentru moment să se reorganizeze în spațiul existent.

Compania a investit în tehnologie de vârf, instalând la sfârșitul anului 2017 una dintre cele mai inovative prese isostatice de producție a PTFE-ului la nivel global

La sfârșitul anului 2017, MACEPLAST a instalat în locația din România una dintre cele mai inovative prese isostatice de producție a PTFE-ului la nivel global, în urma derulării unui proiect de jumătate de milion de euro. Investiția nu și-ar avea sensul în lipsa unei retehnologizări generalizate, a tuturor celorlalte utilaje, motiv pentru care MACEPLAST se regăsește la ora actuală într-un continuu proces de îmbunătățire a liniei de producție, proces care se preconizează a fi finalizat până la începutul ultimului semestru al acestui an.

Retehnologizarea, primul pas în atingerea excelenței

Retehnologizarea parcului de utilaje este doar un prim pas în vederea atingerii excelenței în procesul de producție și cel de oferire a unor servicii excelente către clienții companiei. În mod evident, acest prim pas va fi succedat de dezvoltarea unui program bine structurat de training-uri pentru întregul personal implicat în procesul de producție.

Referindu-se la unele dintre cele mai mari provocări întâlnite în activitate, compania menționează problema disponibilității și calificării forței de muncă.

„Considerăm că multe companii sunt răspunzătoare pentru pierderea unei verigi importante a acestui ciclu nefavorabil. În speță, resursei umane nu i se acordă destulă atenție și pregătire in-house. Lipsa calificării forței de muncă într-un domeniu de nișă așa cum suntem noi, este de la sine înțeleasă și acceptabilă”, continuă reprezentantul societății.

România nu este în măsură să furnizeze specialiști în prelucrarea politetrafluoroetilenei, atâta timp cât astfel de unități sunt foarte rare la nivel național

Pentru rezolvarea acestei probleme, MACEPLAST propune crearea și întreținerea unor relații mai strânse cu personalul existent, instruirea continuă, dar și remunerarea corespunzătoare a muncii prestate, astfel încât personalul să nu mai fie tentat să migreze către alte locuri de muncă.

În principal, acest fenomen se datorează pachetelor financiare insuficiente și „dificultății” sarcinilor care trebuie îndeplinite la locul de muncă. Unui operator bine instruit, nu i se va părea că munca lui este solicitantă, iar dacă la sfârșit de lună este și corect remunerat , va avea mult mai puține motive să caute migrarea spre alt loc de muncă. Evident că în această ecuație intră mult mai multe variabile, inclusiv fenomenul de migrație a forței de muncă înspre Vestul Comunității Europene.

Produsele MACEPLAST ajung în întreaga lume

Cu un colectiv de circa 80 de angajați, MACEPLAST România livrează în mod direct în Europa și Statele Unite, însă produsele companiei ajung pe întreg mapamondul, prin înglobarea lor în linii tehnologice. Astfel, produsele fabricate de MACEPLAST la Otopeni se regăsesc pe tot cuprinsul globului, din Taiwan și până în Alaska.

„Investițiile succesive în utilaje de ultimă generație, suportul tehnic și tehnologic asigurat, dar și implicarea și dedicarea totală a echipei au făcut ca MACEPLAST să devină lider în domeniul său de activitate, nu doar în România, ci în întreaga regiune. MACEPLAST deține o capacitate similară cu cea a celor mai mari producători la nivel european”, explică Dl. Radu Zuz referitor la atuurile care îi diferențiază de alte companii cu același domeniu de activitate.

Pentru a rămâne în continuare în topul preferințelor clienților, compania își continuă investițiile în tehnologie și în resursa umană

Compania este dedicată respectării măsurilor de protecție a mediului, prin conformarea la normele legale în vigoare. În acest sens, MACEPLAST organizează frecvent audituri, care sunt urmate de măsuri concrete de evitare a poluării solului, apei și aerului. „Monitorizăm în mod constant și cu exces de zel parametrii critici, atât pentru sănătatea angajaților noștri, cât și pentru protecția mediului înconjurător. Reciclăm în cât mai mare măsură cu putință toate resturile rezultate din procesul de producție, lăsând în urmă doar materiale inerte sau nedăunătoare mediului. Colectarea selectivă a fost introdusă în cadrul companiei noastre de mai bine de 10 ani”, completează Directorul General MACEPLAST.

Ingredientele care asigură succesul companiei

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cele mai importante pe care compania le-a pus în practică de-a lungul timpului, măsuri care au dovedit profesionalismul și seriozitatea companiei, dar mai ales grija față de comunitate și față de oamenii din colectivul MACEPLAST.

Astfel, grație experienței grupului din care face parte, personalului înalt calificat, atât în ceea ce priveşte producţia şi prelucrarea PTFE-ului, cât şi în ce priveşte comercializarea, MACEPLAST ROMÂNIA reușește să ofere produse și servicii de calitate superioară, cu aplicații în diverse domenii de activitate și care ajung, prin intermediul rețelei bine dezvoltate, create și consolidate de-a lungul timpul, la clienți din întreaga lume, contribuind la succesul companiei pe plan național și internațional.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/maceplast-romania-lider-in-fabricarea-de-produse-din-ptfe/

Citiți și despre: