Stiri: Agricultura

Programul de susţinere a producţiei de legume 2022

MADR a efectuat controale în 15 pieţe agroalimentare din Bucureşti

15.04.2015

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a desfăşurat acţiuni de inspecţie în perioada 06-10 aprilie în 15 pieţe agroalimentare din Municipiul Bucureşti, pentru a verifica modul de respectare a legislaţiei specifice din domeniul vitivinicol și legume – fructe, precum şi a comercializării ouălor.

Inspecţiile efectuate au urmărit, în principal, verificarea modului în care sunt implementate prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol de către administraţiile pieţelor respective, alocarea procentului minim de 40% din totalul spaţiilor de vânzare pentru producătorii agricoli deţinători de certificat de producător (atestat de producător şi carnet de comercializare).

Pentru producătorii agricoli care comercializează legume şi fructe în pieţele agroalimentare controlate, implementarea prevederilor acestei legi s-a realizat prin dialog cu aceştia, informându-i cu privire la reglementările care îi vizează şi pe care trebuie să le respecte.

Totodată, prin inspecţiile desfășurate s-au avut în vedere verificarea modului în care legumele şi fructele proaspete expuse spre comercializare corespund standardelor de calitate, respectarea de către producători şi comercianți a normelor de etichetare şi cele privind trasabilitatea, precum şi depistarea, sancţionarea şi eliminarea neregulilor existente.

Inspecţiile în domeniul comercializării ouălor au fost axate pe verificarea respectării regimului de marcare, ambalare şi desfacere cu amănuntul, avându-se în vedere cantităţile mari care se expun spre comercializare în perioada pascală, acţiunile având ca scop protejarea intereselor consumatorilor de eventuale neconformităţi.

În privința comercializării vinurilor, verificarea calităţii acestora se face prin prelevări de probe pentru stabilirea caracteristicilor organoleptice, fizico-chimice, precum şi verificarea  provenienţei lor.