MADR analizează nivelul de pesticide din mere

10.07.2017

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, prelevează în permanență probe de legume și fructe pentru depistarea la timp și eliminarea eventualelor neconformități legate de depășiri ale reziduurilor de pesticide. Conform rezultatelor obținute, atât merele autohtone, cât și cele de circulație intracomunitară, nu au depășit nivelul de siguranță.

Inspectorii fitosanitari din cadrul Autorității Naționale Fitosanitare prelevează probe de fructe și legume, pe care le trimit la analiză celor două laboratoare regionale acreditate din București și Mureș. Prelevarea probelor se face respectând Ordinul Ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale nr. 1256 din 28 noiembrie 2005 pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante și produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide.

Conform rezultatelor obținute, în urma analizelor de laborator la probele de mere producție autohtonă, cât și la probele de mere prelevate din circulația intracomunitară, pe aceleași soiuri, nu s-au înregistrat depășiri ale reziduurilor de pesticide.

„Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că produsele agroalimentare existente pe piață la această oră sunt sigure pentru consum și că produsele de protecție a plantelor sunt folosite exclusiv în scopul menținerii sănătății plantelor”, se arată în comunicatul citat.

 

Citiți și despre: