Legume si fructe cu pesticide - Ministerul Agriculturii

MADR: Controalele în pieţele agroalimentare vor continua pe tot parcursul anului

02.02.2015

Săptămâna trecută, la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), echipe mixte de inspectori din cadrul MADR, cu aportul Inspectoratului General al Poliției (IGPR) și al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au desfășurat o acțiune de control într-o piață agroalimentară din București.

“Acțiunea din data de 29 ianuarie a avut în vedere și încurajarea producătorilor de a comercializa produse proaspete, în acest sens fiind inițiate discuții cu aceștia, în vederea prezentării și clarificării aspectelor referitoare la comercializare din Legea 145/2014. Menționăm că astfel de acțiuni vor fi derulate pe tot parcursul anului 2015, având atât rol de prevenție, cât și de inspecție și control”, au reprecizat reprezentanţii MADR.

Controlul a vizat respectarea modului de aplicare a Legii 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol dar și pregătirea producătorilor în acest sens. În același timp, a fost urmărită depistarea și sancționarea fenomenelor ilicite ce se manifestă pe filiera comercializării legumelor și fructelor, a conformității cu standardele de comercializare, a provenienței acestora precum și în scopul sancționării unor nereguli constatate.

De asemenea, inspectorii au avut în vedere urmărirea trasabilității, a depistării neconformităților de compoziție, a falsurilor și a substituirilor, a utilizării materiilor prime pentru producerea produselor tradiționale din lapte și produse lactate. A fost urmărită și modalitatea în care Administrația Piețelor a delimitat spațiul aferent producătorilor, așa cum prevede Legea 145/2014.

În cadrul controlului au fost verificați un număr de 45 agenți economici, fiind aplicate sancțiuni constând în amenzi contravenționale în cuantum de 11.600 lei, întocmirea a trei dosare penale pentru suspiciunea de evaziune fiscală, suspendarea activității de comercializare a unei societăți și confiscarea de produse de origine animală care nu au întrunit condițiile de identificare în conformitate cu prevederile legale.

Citiți și despre: