Slide

Stiri: Agricultura

MADR organizează Târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”

15.12.2014

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui, în perioada 18-21 decembrie, Târgul de Crăciun „Calitate și tradiție pentru români”, în curtea instituției, în cadrul căruia vizitatorii vor putea găsi produse alimentare de calitate garantată, cum sunt produsele tradiționale atestate și cele ecologice certificate.

Vizitatorii sunt invitați să redescopere gustul bucatelor de altădată al brânzeturilor din Brașov – telemea de vacă, brânza de burduf, caș, cașcaval, telemea de oaie, urdă sau al celor din Botoșani – cașcaval de Vlăsinești, caș și brânză ca la bunica, care se potrivesc foarte bine cu pâinea tradiţională.

Iubitorii de pește pot găsi produsele aduse de la Tulcea: salată cu icre de crap sau știucă, sardeluțe marinate în ulei, pastramă și batog de somn de crap argintiu sau de somn. Păstrăvul afumat în cobză de brad din Prahova se va regăsi, de asemenea, între produsele expuse.

Totodată, toți cei care vor trece pragul Târgului de Crăciun organizat de MADR vor găsi preparate din carne pregătite după rețete moștenite din străbuni, precum lebăr sau tobă de casă, drob sau cârnați de porc, caltaboș cu orez, mititei, slănină cu boia, patricieni din carne de oaie afumați, mușchi crud – afumat, jambon cu os afumat sau bunătăți aduse de la Buzău, precum mici de casă, piept de porc crud afumat, muşchi țărănesc crud afumat, cârnați de casă afumați de porc, cârnați de Pleșcoi cruzi și uscați, babic, ghiuden, pastramă de oaie.

Între produsele care vor încânta vizitatorii târgului amintim Magiunul de prune de Topoloveni, produs care beneficiază de certificare de calitate europeană „Indicație geografică Protejată – I.G.P.”, prunele uscate de Leleasca (Olt) sau țuica din Argeș. Nu au fost uitați nici iubitorii de dulcețuri și siropuri. Aceștia vor putea găsi produse din Covasna precum siropuri de muguri de brad sau flori de soc, dulceaţă de afine, de zmeură ori de mure.

Din categoria produselor ecologice se vor găsi la târgul de Crăciun și uleiuri naturale, obţinute prin presarea la rece a semințelor selecționate și neprelucrate termic prin prăjire, precum uleiurile din semințe certificate de in, susan, cânepă, floarea soarelui, miere ecologică – polifloră, de salcâm, de tei, ceaiuri medicinale, sucuri ecologice de cătină sau morcovi cu miere etc.

Meşteşugari în arta prelucrării lemnului din Vâlcea vor fi prezenți pentru a reaminti tuturor vizitatorilor tradițiile autentice românești.

Și pentru că este perioada cea mai potrivită pentru a fi consumate, toți cei care vor vizita târgul vor putea găsi aici vestitele sarmale maramureșene pregătite cu migală de gospodinele pricepute, care pot fi savurate alături de vinuri selecționate din vechi soiuri tradiționale românești.