Stiri: Agricultura

MADR: Producătorii români de carne evoluează într-o piață extrem de competitivă

20.11.2014

Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat astăzi, la un seminar dedicat industriei cărnii. Discuțiile din cadrul evenimentului au avut în vedere modelele de business aplicate de producătorii de profil din ţara noastră, precum și de integrare a producției, în vederea creșterii profitabilității operatorilor economici.

Secretarul de stat a subliniat importanța orientării producătorilor din sectorul agroalimentar către integrarea producției, mai ales că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a introdus în noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 acest concept, iar beneficiarii care fac eforturi în vederea trecerii către producția pentru piață și înființarea de centre de procesare vor avea prioritate la finanțare.

„Producătorii români evoluează într-o piață europeană extrem de competitivă, care astăzi este afectată de embargoul rusesc. De aceea, operatorii români trebuie să găsească o formulă prin care să se adapteze mai bine cerințelor pieței. Din punct de vedere al producției vegetale, situația la zi este mai bună comparativ cu anii precedenți și avem un plus de producție, care ar trebui să se transforme în produse cu valoare adăugată mare, iar carnea este unul dintre produsele care le poate permite agricultorilor să își garanteze veniturile. Din păcate, producțiile bune din sectorul vegetal au fost exportate ca materie primă”, a declarar acesta.

De asemenea, Daniel Dumitru Botănoiu a precizat că în contextul politicii de dezvoltare a agriculturii românești, trebuie să existe o altă viziune și anume dezvoltarea fiecărui sector în parte.

„Trebuie să găsim, alături de producători, soluții pentru integrarea producției vegetale și pentru a scurta lanțul de producție, de la fermă la consumator, astfel încât să devenim mai competitivi, în special pe piețele externe. Trebuie să ne concentrăm pe integrarea producției, pe procesare, astfel încât România să câștige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodată, trebuie să creștem capacitatea internă de producție și în sectorul zootehnic și de stocare, dar și să găsim noi mecanisme de reacție rapidă în caz de criză, fie că vorbim de restricții la export sau de apariția unor boli sau dăunători”, a declarat secretarul de stat în MADR.

În plus, în cadrul seminarului, reprezentantul MADR a înmânat diplome de excelență unui număr de 15 companii cu activitate în sectorul de producere și procesare a cărnii, care s-au evidențiat pe piața internă prin integrarea producției și ca model de business.