MADR: Studiu comparativ al produselor susceptibile de dublu standard

11.07.2017

O echipă din România, formată din specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a realizat, în perioada 19-26 iunie 2017, un studiu comparativ al produselor alimentare susceptibile de dublu standard în Belgia (Bruxelles), Olanda(Maastricht) și Germania (Aachen). Analizele de laborator s-au efectuat pe 175 de produse alimentare.

În vederea analizării și depistării eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei, o echipă din România s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia). Scopul deplasării a fost realizarea unor analize de laborator pentru un număr de 75 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere albine, legume și fructe), având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.

Delegația României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcție prezența lor în statele mai sus menționate și în România, precum și de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate. Produsele recoltate au fost selectate conform competențelor de către reprezentanții ANPC și ANSVSA, ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora și, mai ales, ținând cont ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.

La întoarcere, probele recoltate au fost redate în condiții optime (refrigerator cu temperatură controlată) către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, ce  aparține ANSVSA. După revenirea în țară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeași echipă a efectuat acțiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda și Germania, comercializate pe piața din România.

 

 

Citiți și despre: