Stiri: Agricultura

Fermierii campioni la floarea-soarelui

MADR vrea să promoveze formele asociative în agricultură

15.01.2016

Primul – ministru Dacian Cioloș a avut, ieri, o întâlnire de lucru cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și echipa sa managerială în cadrul căreia a fost discutat Planul de măsuri sectoriale al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru perioada următoare.

În acest context, premierul a amintit că, încă de la instalarea Guvernului, a solicitat miniștrilor realizarea unui program detaliat care să conțină prioritățile ministerelor. În cadrul declarațiilor, acesta a anunțat că planul de masuri sectorial al Guvernului este finalizat într-o mare măsură, urmând a fi transmis Parlamentului și apoi dat publicității.

De asemenea, premierul Cioloș a afirmat că a ales să deschidă seria întâlnirilor cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, întrucât cunoaște foarte bine atât instituția, cât și domeniul de activitate.

„Am invitat Ministerul Agriculturii să gândească într-un mod mai imaginativ aplicarea Programului Național de Dezvoltare Rurală care, conform noii Politici Agricole Comune, dă posibilitatea de a gândi și de a aplica mai multe măsuri în pachet. Pachetele de măsuri pot include concomitent, pentru mai multe categorii de beneficiari, și susținerea pentru investiții, și pentru instalarea tinerilor fermieri, și partea de consultanță agricolă, și sprijinul financiar pentru formele asociative etc.”, a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.

La rândul său, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, i-a mulțumit premierului pentru că, pe lângă trecerea în revistă a priorităților, i-a oferit și sfaturi extrem de utile. Între prioritățile stabilite, care în scurt timp vor fi afișate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul Irimescu a vorbit despre accelerarea absorbției fondurilor europene, reducerea birocrației la implementarea Politicii Agricole Comune, continuarea proiectelor mari, cum ar fi cel de irigații ori restructurarea cercetării.

Ministrul Agriculturii s-a referit și la faptul că unul dintre obiectivele strategice vizează îmbunătățirea eficienței producătorilor români.

„Gândim încurajarea formelor asociative prin revederea sistemului de impozitare, crearea de cooperative moderne care să permită fermierilor noștri să depășească șocurile datorate volatilității prețurilor, să le atenuăm acest șoc prin participarea în cooperative care să cuprindă atât partea de comercializare, cât și cea de procesare. Nu în ultimul rând, o altă prioritate este sectorul pomicol, care este gândit ca un subprogram în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Având în vedere că suntem net importatori de fructe, este necesar să dezvoltăm acest sector. Să nu uităm că în producția europeană de fructe se înregistrează un deficit important și România poate, măcar într-o primă fază, să își asigure autoconsumul”, a adăugat ministrul Achim Irimescu.