Stiri: Social

MAE: Avertizmente de călătorie – Grevă în Grecia şi recomandare de vaccinare

26.06.2015

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Grecia că Federația Navală Panelenă (P.N.O.) a anunțat organizarea unei greve de avertisment de 24 de ore, la nivel național, în ziua de marți, 30 iunie.

Vor fi afectate toate categoriile de transportatori maritimi.

Organizatorii grevei au anunţat că vor protesta faţă de încălcarea de către companiile de transport maritim a contractelor colective de muncă.

MAE a mai anunţat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că problema răspândirii internaționale a polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internațională (USPII).

În acest sens, OMS a emis o recomandare de vaccinare (cel puţin pentru următoarele 12 luni) cu o doză de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Siria. Se recomandă cetățenilor români să se informeze asupra atenționărilor emise de către instituţiile medicale autorizate din statele sus-menţionate referitor la această problematică.

Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgență chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnată pe un format tip al OMS „Certificat de vaccinare sau profilaxie” (carnetul galben), specificat în Anexa nr. 6 a Regulamentului Sanitar Internaţional 2005, care poate fi accesat la adresa dedicată de Internet http://www.who.int/ihr/ports_airports/icvp/en, iar acest carnet va însoţi documentele de călătorie.