Stiri: Social

MAE: România respinge cu fermitate declaraţia de independenţă a Cataloniei

30.10.2017

România își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă. Astfel, ţara noastră respinge cu fermitate și irevocabil „declarația unilaterală de independență” a Cataloniei.

„Respingem cu fermitate și irevocabil „declarația unilaterală de independență” a Cataloniei. Reafirmăm sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei. Spania este un aliat important și partener strategic al țării noastre, relație reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE și la nivel internațional”, a anunţat Ministerul român al Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acțiuni care ține de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv.

„Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internațional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat. Situația generată în Catalonia ține de ordinea internă din Spania și ne exprimăm speranța că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituționale din acest stat”, a mai adăugat Ministerul Afacerilor Externe.