Pe o piață disputată de ani buni de marile rețele internaționale de retail, unii comercianți independenți reușesc nu doar să reziste în fața concurenței acerbe, ci chiar să se dezvolte. Secretul lor? Soluțiile la cheie, „croite” pe măsura afacerii, care includ toate echipamentele și aplicațiile software necesare oricărei unități de comerț modern, din mediul urban și rural deopotrivă, indiferent de format – de la chioșc până la hypermarket. Drept dovadă, cea mai răspândită platformă software pentru retail din țară este chiar o soluție românească: SmartCash Retail Management System, dezvoltată de compania Magister. Să-i aflăm povestea!
În anii ’90, în zorii democrației românești, apăreau primele afaceri în comerț. Lipsa de experiență și structurare în domeniu, precum și provocările inerente din retail, pe care orice antreprenor avea să le descopere în relația cu furnizorii, angajații, clienții și autoritățile, aveau să-l determine, în 1998, pe Dor Bujor Pădureanu (pe atunci, tânăr IT-ist) să creeze versiunea pilot a unui program software pentru a ajuta un prieten la gestionarea unui magazin. Denumit SmartCash RMS, produsul avea să devină cea mai răspândită soluție pentru retail din România, iar Magister Software, compania fondată de Pădureanu în 2002, unul dintre principalii furnizori de soluții la cheie pentru acest sector.
Anii au trecut, iar avansul comerțului a generat multiple schimbări: măsurile legislative și fiscale menite să crească gradul de fiscalizare impuneau implementarea, mentenanța și actualizarea (la fiecare schimbare de TVA, dar nu numai) a caselor de marcat și a echipamentelor conexe. Totodată, consumatorii deprinși deja cu magazinele rețelelor internaționale se așteptau la o experiență similară la cumpărături și în supermarketurile autohtone, ceea ce a stimulat comercianții independenți să se alinieze la noile standarde, ba chiar să introducă programe de fidelizare, pentru a face față concurenței. Implicit, serviciile conexe de implementare, service, mentenanță și suport tehnic pentru echipamentele din magazin, precum și software-ul utilizat necesitau formarea de profesioniști capabili să susțină comercianții în desfășurarea operațiunilor din magazine. Astfel, compania Magister și-a asumat rolul de pionier în formarea de specialiști și a dezvoltat o rețea națională de parteneri, ba chiar a lansat singurul proiect național de perfecționare continuă pentru profesioniștii din retail.
Rețeaua națională de parteneri certificați Magister
Pe măsură ce compania și-a extins activitatea, printr-o rețea de parteneri certificați, s-a constituit – grație competențelor specifice și experienței comune acumulate de-a lungul anilor – un nucleu format din sute de specialiști certificați. Prezenți în toate regiunile țării, aceștia asigură standarde comune în furnizarea serviciilor și astfel contribuie la profesionalizarea și dezvoltarea continuă a serviciilor pentru retail, implicit susținând dezvoltarea și modernizarea comerțului independent – de altfel, misiunea de la care Magister a și pornit activitatea. Și, pentru că această experiență valoroasă trebuia antrenată și menținută, în 2013 compania a lansat un proiect menit să ajute atât specialiștii în domeniu, cât și pe angajatorii lor, cu avantaje pentru comercianți și cumpărători deopotrivă:
„Programul de perfecționare Magister împlinește anul acesta opt ani de la lansare. Acesta este, de altfel, singurul proiect de perfecționare continuă pentru profesioniștii din retail din România și ne bucurăm să facem echipă cu zeci de companii din toată țara, ce reunesc cei mai buni specialiști în domeniul serviciilor pentru comerțul cu amănuntul”, ne-a declarat Dl. Dor Bujor Pădureanu, CEO Magister Software CEO-ul Magister.
Ca în fiecare primăvară, după un an de cursuri online pe platforma comunității Magister, are loc evaluarea în vederea eliberării sau înnoirii licențelor profesionale, ce vor fi valabile până în primăvara anului viitor. Comparativ cu 2019, anul trecut Magister a înregistrat o creștere remarcabilă, astfel încât, în prezent, rețeaua națională reunește sute de profesioniști, care asigură clienților servicii complete și asistență în peste 35 de județe din țară.
În cei aproape 20 de ani de activitate, Magister a contribuit la dezvoltarea și implementarea unor proiecte de anvergură din comerțul românesc. Platforma software SmartCash Retail Management System, dezvoltată de companie, este singura platformă software românească ce poate fi utilizată pentru managementul oricărui format comercial, online sau offline.
În prezent, compania deservește comercianți din toate zonele țării, de la marile centre urbane la sate izolate, magazine de diverse tipuri și dimensiuni (de la mini-market până la hypermarket și rețele cu sute de unități), centre de logistică, HoReCa, unități de producție, depozitare & distribuție, servicii & aprovizionare, financiar & resurse umane și alte categorii de afaceri care vizează automatizarea operațiunilor pentru un management mai eficient.
Retailul rămâne însă sectorul în care compania deține de ani buni o poziție consacrată pe piața soluțiilor specializate, prin prisma experienței de aproape două decenii și miilor de proiecte implementate, pentru branduri precum Metro, hypermarket Remarkt, Carrefour, Fiterman Pharma, rețeaua de magazine La Doi Pași, Alka, Angst, Barta Ati, German Market, Agricola, Cris-Tim, Bata, Il Passo etc.
Așadar, care sunt atuurile care au transformat SmartCash Retail Management System în cea mai răspândită soluție de profil din țară?
- adaptabilitate & flexibilitate – adecvată pentru afaceri din diverse sectoare și dimensiuni;
- stabilitate – soluție software robustă și fiabilă;
- dezvoltare continuă – se actualizează, extinde și îmbunătățește constant, prin update-uri lunare, implicit utilizatorii beneficiază și de viitoarele optimizări;
- sincronizare cu măsurile fiscale și schimbările pieței;
- compatibilitate & scalabilitate: când clientul își extinde afacerea, poate păstra soluția existentă, nu trebuie să schimbe tot, și o poate replica și în magazinele viitoare. În plus, platforma software SmartCash RMS este compatibilă cu numeroase alte aplicații de gestiune, contabilitate, pontaj și resurse umane etc.;
- suport tehnic prin subscripția anuală;
- Principalul atu este însă faptul că SmartCash face parte dintr-un întreg: Magister oferă soluții la cheie, cu tot ce îi trebuie clientului, de la consultanță inițială în configurare, planificare, implementarea hardware și software, instruirea angajaților, precum și service post-instalare;
- Platformă nativ integrată în ecosistemele implementate, oferind o experiență omnichannel de exploatare.
Magister deține un sistem complet de aplicații integrate pentru managementul afacerii și contribuie la dezvoltarea și implementarea unor proiecte de anvergură din comerțul românesc, fiind unul dintre cei mai dinamici integratori de soluții informatice pentru retail din România.
Cum singura constantă este schimbarea, avansul tehnologic este vizibil pretutindeni: dacă, până nu demult, în magazinele sătești se vindea încă „pe caiet”, acum se poate plăti și cu criptomonedă, direct la casa de marcat.
Plata cu criptomonedă direct la casa de marcat
Începând cu versiunea SmartCash RMS 2021, platforma software este compatibilă cu toate tehnologiile de plată electronice existente și, totodată, cu monedele viitorului. Concret, se pot achita cumpărăturile cu criptomonedă (Bitcoin sau Ethereum) direct la casa de marcat, în toate formatele de retail care utilizează platforma software SmartCash RMS, de la magazine de proximitate, până la hypermarketuri și lanțuri cash&carry, din mediul urban și rural deopotrivă.
Acest serviciu a fost lansat în cooperare cu procesatorul de plăți GoCrypto, care facilitează tranzacțiile cu criptomonedele Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum (ETH), GoCrypto (GOC), Tezos (TEZ), Litecoin (LTC) și Viberate (VIB) în timp real, direct la casa de marcat, prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul mobil al clienților, de tip cripto-portofel virtual. Portofelele acceptate sunt Elly Wallet și Bitcoin.com Wallet.
„Această nouă tehnologie duce lumea plăților digitale la un nou nivel, în care cumpărătorii vor putea utiliza diverse metode de plată rapide, iar comercianții vor beneficia de un proces de vânzare rapid, simplu și securizat, indiferent de cum alege clientul să plătească. Folosirea criptomonedelor direct la casa de marcat transformă acest tip de monedă în numerarul viitorului, sistemul GoCrypto garantând, ca și în cazul plăților cu numerar, anonimitatea plătitorului.”, detaliază Dl. Pădureanu.
În acest fel, percepția consumatorilor, pandemia și tendințele globale au propulsat utilizarea pe scară largă a serviciilor bancare digitale securizate, iar retailerii au nevoie de o abordare omni-cash pentru a-și atrage și fideliza clientela. Așadar, noua opțiune de plată cu criptomonedă poate deveni și un factor de diferențiere pe piața de retail, cu beneficii și pentru cumpărători, și pentru retaileri.
În magazinele în care este implementată, aplicația SmartCash POS este deja conectată cu principalii procesatori de plăți online, suportând tranzacții cu cardul, portofele virtuale clasice și, de acum, și portofele pentru criptomonede.
Pandemia, între criză și oportunitate
„Anul 2020 a adus multiple provocări pentru clienții noștri, așa că i-am susținut oferindu-le soluții adaptate la schimbările de pe piață; de altfel, adaptarea și versatilitatea fac parte din ADN-ul companiei”, menționează Dor Pădureanu.
În plină pandemie, pentru a-i susține pe comercianții care folosesc soluțiile Magister, dar și pe cumpărători, în general, compania a lansat proiectul „Comandă online din magazinul tău de proximitate”.
„Cum acest format a fost și rămâne, în criză, principala sursă de aprovizionare a populației, pentru a fluidiza activitatea din magazine și a reduce riscul de contaminare atât pentru personalul din retail, cât și pentru clienți, Magister a pus la dispoziție portalul pentru comenzi online https://smartcash.store. Acolo, cumpărătorii din vecinătatea magazinelor de proximitate pot trimite comenzi, acestea urmând a le fi livrate cu contact uman minim sau, dacă vor, totuși, să se deplaseze la magazin, își vor găsi comanda gata pregătită, pentru a o achita și a pleca rapid”, adaugă Dl. Pădureanu.
Serviciul este gratuit pentru magazinele care utilizează platforma software SmartCash RMS. Concret, clientul completează un formular simplu, în care sunt enumerate doar produsele generice dorite. După primirea comenzii prin e-mail, operatorul din magazin deschide, folosind programul software deja instalat, câte o comandă de livrare, unde va adăuga, cu confirmarea telefonică a clientului, sortimentele și cantitățile disponibile în magazin.
Tot pe perioada pandemiei, fiindcă închiderea magazinelor fizice din mall-uri a forțat numeroase afaceri să migreze online pentru a supraviețui, pentru a le susține, Magister a lansat SmartCash e-Commerce Framework – proiect care reflectă o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea sau integrarea de produse e-commerce, însumând sute de proiecte în care compania a colaborat cu diverși furnizori de produse e-commerce.
În ultimul an, comerțul online a crescut exponențial în noul context determinat de pandemie, devenind canalul câștigător. Dinamica deja ridicată a acestuia s-a accelerat în 2020, iar clienții care anterior ezitau să își migreze afacerea în online, din motive de securitate sau din lipsa încrederii față de tehnologie, au adoptat acum și acest canal pentru a-și asigura supraviețuirea în noile condiții de piață și, în unele cazuri, chiar un avans profitabil față de încasările înregistrate anterior doar în magazinele fizice.
SmartCash e-Commerce Framework
Platforma software integrează o suită de module și componente software care permit site-urilor eCommerce dezvoltate pe framework-ul Magister să rivalizeze cu orice altă platformă eCommerce a momentului, cu un control unificat al produselor comercializate, indiferent de canalul de vânzare online sau offline.
Hosting Google Cloud
Indiferent cât de optimizată este o platformă software, pentru a avea performanță maximă trebuie să ruleze într-un ecosistem hardware care să-i asigure eficiența. În acest sens, Magister a încheiat un parteneriat cu un important furnizor de hosting. Acest parteneriat permite accesul la Google Cloud, cel mai avansat sistem Cloud existent, și la sisteme de accelerare a site-urilor web, inaccesibile altor furnizori.
Suport tehnic Magister
Deoarece un sistem e-Commerce implementat evoluează concomitent cu afacerea pe care o susține, acesta trebuie permanent întreținut, securizat de atacurile cibernetice sau dezvoltat la cerere. Implicit, cei care îl administrează au nevoie mereu de sfaturi și rezolvări ale problemelor uzuale, motiv pentru care, ca parte integrantă a framework-ului, au fost oferite servicii de suport tehnic permanent, deja cunoscute clienților din mediul offline.
Iar noutățile nu se opresc aici. Recent, compania a lansat Magister Easy CheckOut, primul sistem self-checkout fabricat integral în România, cu dotări și funcționalități de ultimă generație, inspirat de nevoile și tendințele în continuă schimbare ale pieței.
Echipamentul Magister Easy CheckOut include un cititor pentru coduri de bare bioptic, ce poate fi folosit și pentru cântărirea integrată a produselor. Cântarul de verificare a scanării produselor este unul de înaltă precizie, cu un platan de dimensiuni generoase ce admite o greutate maximă a coșului de 30 kg, putând fi astfel utilizat și în formate comerciale de tip hypermarket, unde volumul cumpărăturilor este de regulă mai mare.
Corpul central dispune de sistem de semnalizare casă liberă/casă ocupată, cu iluminare LED în culorile verde sau roșu, iar pentru validarea produselor a căror comercializare către minori este interzisă prezintă o coloană luminoasă cu semnalizare în roșu pentru validare. Cumpărăturile se pot achita cu cardul bancar sau cu criptomonedă (Bitcoin sau Ethereum).
Funcționarea sistemului Magister Easy CheckOut se bazează pe aplicația SmartCash POS versiunea Enterprise, care face parte din platforma software SmartCash Retail Management System, dezvoltată de companie.
„Magister Easy CheckOut este cel mai nou echipament din portofoliul nostru de produse și ne mândrim că putem oferi comercianților un sistem self-checkout fabricat în România cu tehnologie de top, la un preț extrem de accesibil. Astfel, continuăm misiunea cu care ne-am început activitatea acum aproape două decenii: aceea de a susține dezvoltarea și modernizarea comerțului tradițional, în avantajul retailerilor și al cumpărătorilor deopotrivă. Suntem încrezători că tot mai multe magazine vor integra echipamentele self-checkout ECO pentru a-și optimiza costurile de operare, fiindcă acesta este viitorul comerțului modern, iar noi suntem deja pregătiți să-l implementăm”, a concluzionat dl. Dor Bujor Pădureanu, CEO Magister Software.
Viitorul cumpărăturilor este și online, și offline (omnichannel), clienții pot comanda pe Internet și ridica din magazinul de la colț, gratuit, pot plăti în diverse moduri, iar retailerii români trebuie să se adapteze rapid trendului actual de tip omnichannel, în care clientul comută între canale și dispozitive sau folosește mai multe canale pentru a finaliza o singură tranzacție.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/sergiana-grup-de-firme-de-importanta-regionala/