MAI 2016

Cum a evoluat securitatea în cadrul companiilor în ultimii ani?
Acum zeci de ani, oamenii de afaceri din România și nu numai înțelegeau prin “securitate” asigurarea protecției zonelor destinate producției, dar și un bun control al angajaților. Odată cu dezvoltarea tehnologiei însă, lucrurile s-au schimbat drastic, iar a fi sigur că firma pe care o conduci este una sigură înseamnă, de cele mai multe ori, a avea în primul rând siguranța faptului că informațiile importante sunt protejate, dar și securitatea fizică a angajaților și a companiei.
Ultimii ani au adus o adevărată avalanșă de atacuri împotriva companiilor cu vizibilitate ridicată, care coordonează un volum foarte mare de date confidențiale de la clienții sau utilizatorii lor. În cele mai multe dintre cazuri, problemele au fost cauzate de implementări IT defectuoase, nu mai puțin de 70% dintre problemele de securitate fiind rezultatul erorilor umane, arată cele mai recente studii.
Dacă în ceea ce privește securitatea fizică a zonelor de producție sau siguranța angajaților lucrurile sunt relativ simple, întrucât o atenție ridicată a celor care sunt direct responsabili va conduce automat la rezolvarea problemelor, în cazul securității datelor situația este cu mult mai complicată. Zi de zi infractorii cibernetici descoperă noi modalități prin care pot trece de codurile de securitate și în fiecare oră există cel puțin o companie la nivel global care suferă din cauza pierderii de date confidențiale. Încrederea clienților este, în acest caz, cea mai mică problemă a celor care conduc companiile în cauză. Trăim într-o eră în care informația este putere, iar miza în pierderea luptei în atacurile cibernetice este chiar pierderea companiei.
Ce înseamnă așadar securitatea în cadrul unei afaceri? În 2016 răspunsul este în primul rând siguranța datelor, la care se adaugă desigur și reglementări pentru asigurarea lipsei pericolelor în zonele de producție și alte divizii speciale.