A trecut aproape un an din momentul în care întreaga lume aștepta ultimele vești cu privire la rezultatele referendumului asupra menținerii/ieșirii Regatului Unit în Uniunea Europeană. Cunoscut mai ales sub denumirea de Brexit, evenimentul din iunie anul trecut a fost și este un subiect de dezbatere în multe dintre ședințele aleșilor europeni. Analiștii au atenționat atât votanții, cât și aleșii din Marea Britanie asupra efectelor de mare amploare care vin odată cu ieșirea Regatului Unit din UE, însă abia acum companiile au început să își anunțe planurile de viitor, planuri care nu includ activități pe termen lung sau investiții masive în Marea Britanie.
Marile bănci, prezente de zeci de ani pe piața din Regatul Unit, și-au anunțat de curând intențiile de dezvoltare, iar analiștii financiari din Londra sau alte orașe importante nu au fost foarte surprinși la aflarea veștii că acestea și-au planificat să demareze restructurarea unităților de pe tărâm britanic și să își îndrepte atenția către alte state. Asta în ciuda faptului că aleșii au anunțat deja intenția de a reduce impozitul pe profit la 15%, cu scopul de a convinge investitorii să rămână și să atragă noi afaceri din alte state din regiune.
Un lucru important de menționat este faptul că dezvoltarea economiei Regatului Unit va fi dependentă de parteneriate cu Statele Unite ale Americii, Rusia, China sau alte țări care nu sunt în prezent membre UE. Pe termen lung este posibil ca aceste parteneriate să ducă la avantajarea economiei, dar problema majora este acum, pe termen scurt.
Vor reuși oare britanicii să oprească închiderea activității marilor companii care au investit până acum în țară sau planurile făcute publice deja de instituțiile bancare sunt doar primele dintr-o serie lungă de retragere a activității din Regat?