Mai 2019

Educația este punctul de plecare pentru o dezvoltare sustenabilă a unei societăți sănătoase și, cu toate acestea, din păcate în țara noastră investițiile în acest sector sunt mai mult decât limitate. Suntem de acord cu toții că cei mici sunt viitorul nostru și acest simplu gând ar trebui să ne ajute să prioritizăm mai mult acțiunile în care credem, iar una dintre acestea ar trebui să fie educația financiară.

Potrivit celor mai recente studii din domeniu, educația financiară din România este pe ultimul loc, dacă ne comparăm cu țările ce fac parte din Uniunea Europeană, cu aproape 40% dintre adulți ce nu sunt bancarizați, adică ce nu dețin un cont activ în nicio bancă și își manageruiesc sumele de bani în totalitate cash. O simplă comparație cu țări precum Germania sau Austria, unde procentul celor ce nu sunt bancarizați este de sub 1%, demonstrează cu adevărat gravitatea situației din țara noastră.

Soluția este simplă: o educație corectă, prin care ne asigurăm că generațiile ce acum se dezvoltă înțeleg modul de funcționare a unei societăți de succes. Din fericire, există organizații, precum JA România, care au început să introducă în școlile gimnaziale și în licee programe speciale dedicate. De asemenea, din ce în ce mai multe bănci susțin inițiative de tipul CSR, prin care oferă acces la informații tinerilor români și le explică de la concepte simple la cele mai complexe, care să îi ajute pentru un viitor mai bun în această direcție.

Înțelegerea instrumentelor financiare ajută nu doar la menținerea unui echilibru economic personal, ci și la o mult mai bună planificare a viitorului nostru și, nu în ultimul rând, la înțelegerea situației financiare a țării și a lumii, astfel încât putem lua decizii corecte și informate.