MAI 2020

Pandemia și informațiile care sunt pe buzele tuturor în ultimele săptămâni schimbă modul în care privim situația economică și, desigur, odată cu toate aceste schimbări, și modul în care ne privim locul de muncă. Pentru mulți români și nu numai, locul de muncă nu este sigur în prezent, asta dacă firmele nu au luat deja măsuri pentru a mișcora costurile cu angajații.

Potrivit celui mai recent sondaj BestJobs, unul din patru români a rămas fără loc de muncă sau a fost trimis în șomaj tehnic. Este o scădere pe care nimeni nu ar fi putut-o estima acum câteva luni: un sfert din salariații români sunt deja afectați, iar concluziile pandemiei nu sunt nici pe departe finale.

Studiul mai arată faptul că 16% dintre cei care au participat la analiză au deja un salariu micșorat, iar dacă aruncăm un ochi pe analizele globale vom înțelege motivele din spatele acestor știri. Printre primele industrii afectate se numără cea de turism: de la agențiile de turism, la companiile de transport aerian sau firmele care ofereau suport pentru serviciul cu clienții. Nici domeniul imobiliar nu evoluează satisfăcător, prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor scăzând semnificativ și vor continua să scadă în următoarele luni.

Situația nu este una serioasă doar pentru România. Norvegia, o țară a cărei economie era în creștere, anunță acum o rată a şomajului crescută cu de peste patru ori în numai două săptămâni, ajungând la 10,4. Norvegia este de altfel și cel mai mare producător de petrol din Europa. Prăbuşirea preţurilor internaţionale la petrol a contribuit masiv la creşterea şomajului în această țară. Și în Germania se anunță măsuri stricte pentru a susține economia, se vorbește chiar despre naționalizarea companiilor de renume, precum Lufthansa, dacă situația o cere.

Dacă până acum vorbeam despre situații diferite de la o țară la alta, pandemia a adus o scădere semnificativă pentru economia globală, iar guvernele încearcă acum să limiteze pe cât posibil efectele aduse de COVID-19.