Lucrul de acasă aduce nu doar o schimbare majoră asupra modului în care marile companii se gândesc la concepte precum colaborarea eficientă sau lucrul în echipă, ci și o viziune diferită atunci când investitorii privesc viitorul spațiilor dedicate birourilor. Dacă până acum nu foarte multe luni, companiile internaționale investeau în a achiziționa spații private pe care să le pună la dispoziția echipelor locale, acum planurile sunt ușor schimbare.
Piața spațiilor de birouri din București și nu numai a fost afectată de pandemie și de efectele acesteia. Cererea totală a scăzut cu 45% doar în primul semestru al anului 2020, potrivit unul studiu realizat de Avison Young, broker de top cu sediul principal în Canada și birouri în România.
În total, stocul de birouri din București a ajuns la finalul anului trecut la 2,95 milioane mp, după ce pe parcursul anului au fost finalizate zece clădiri, cu o suprafață totală de peste 155.000 mp. Până la finalul anului curent, investitorii anunță alți aproximativ 250.000 mp de birouri, jumătate dintre aceste spații fiind deja pre-închiriate.
Un trend notabil arată faptul că multe companii se vor îndrepta mai des spre a închiria spații, pentru a-și păstra flexibilitatea de a renunța la acestea în cazul în care își vor schimba strategia de real estate. O altă tendință este cea legată de siguranța oferită de clădiri. Noile măsuri în materie de sănătate și siguranță, serviciile speciale de curățenie și dezinfectare, administrarea eficientă a resurselor energetice regenerabile, precum și viziunea referitoare la acomodarea de spații de joacă pentru copii sau chiar grădinițe, toate acestea sunt doar câteva dintre posibilitățile oferite de realitate pieței de birouri, care se află acum într-o perioadă de transformare în pregătirea unui viitor încă incert.