Mai este România atractivă pentru investiţiile în energia regenerabilă?

06.10.2015

Ţara noastră şi-a păstrat poziția în clamentul mondial privind atractivitatea investiţiilor în energie verde, în condiţiile modificărilor aduse, la nivel mondial, politicilor din domeniul energiei, potrivit EY. Astfel, SUA recâştigă prima poziţie devenind cea mai atractivă piaţă pentru investiţii în energie regenerabilă, devansând China, iar Marea Britanie iese din Top 10 pentru prima dată în istoria indexului RECAI. În acelaşi timp, România îşi păstrează poziția în clasamentul mondial, pe locul 34.

„România şi-a păstrat poziția în ierarhia mondială a atractivității pentru investițiile în sectorul energiilor regenerabile, pe fondul absenţei unor decizii majore care să afecteze raportul între  interesele investitorilor, consumatorilor de energie (plătitorilor de facturi) şi ale statului. Însă, este posibil să vedem în viitor o coborâre în această ierarhie, pe măsură ce marii investitori finalizează calculele privind pierderile suferite în România, iar alte ţări vor avansa în lupta contra schimbărilor climatice prin îmbunătăţirea climatului investițional pentru energiile regenerabile”, a afirmat Valeriu Binig, Partener Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

Dintre tehnologiile folosite, România raportează cele mai înalte calificative pentru energia solară şi pentru biomasă.

Schimbările au generat astfel o modificare majoră în clasamentul trimestrial al atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, se arată în raportul EY, Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Conform sursei citate, mult aşteptatul program Clean Power Plan (CPP) al preşedintelui Statelor Unite Barack Obama a trimis un mesaj puternic de responsabilitate la nivel statal.

Programul este cel mai cuprinzător şi flexibil act legislativ privind emisiile de carbon din SUA, la acest moment. Acesta oferă o imagine clară asupra strategiei energetice pe termen lung.

„Cu toate acestea, schimbările de politici au o influenţă negativă, încetinesc sau reprezintă o barieră pe piețele în care paritatea între modurile de generare a energiei este aproape de a fi atinsă, cum este cazul Marii Britanii, Germaniei, Spaniei şi Australiei, fiecare dintre aceste ţări coborând în clasamentul RECAI din această toamnă”, precizează specialiştii EY, în raport.

În plus, reformele economice, politice şi energetice care au avut loc în India, precum şi continuarea unui flux semnificativ de investiţii străine au dus această ţară pe poziţia a treia a topului, înaintea Germaniei.

Prin urmare, autorităţile trebuie să admită imperativul strategic al diversificării mixului energetic, prin intermediul căruia să se poată atinge cu succes obiective economice , sociale şi de mediu.

„Schimbările de politici continuă să aibă un impact semnificativ asupra implementării de proiecte de energii regenerabile iar schimbările din cadrul RECAI reflectă faptul că unele autorităţi însărcinate cu elaborarea de politici identifică semnalele transmise de piaţă mai bine decât altele. În lumea de azi, în care majoritatea populaţiei se confruntă cu o formă sau alta a crizei energetice, sprijinul public pentru soluţiile cu emisii scăzute de carbon şi importanţa tot mai mare acordată economiilor generate, flexibilitatea şi scalabilitatea proiectelor de energii regenerabile nu pot fi ignorate”, se mau precizează în raport.

 

 

Citiți și despre: