Stiri: Social

Legume si fructe cu pesticide - Ministerul Agriculturii

Mai multe fonduri europene pentru a încuraja copiii să mănânce sănătos

28.05.2015

Deprinderile de alimentație sănătoasă se formează devreme. Din acest motiv, Uniunea Europeană și statele membre ar trebui să facă și să investească mai mult pentru a încuraja copiii să mănânce sănătos și de la producători locali, a precizat ieri Parlamentul European.

În acest context, deputații europeni au modificat propunerea legislativă și au aprobat un mandat de negociere cu statele membre, care are în vedere asigurarea unor lecții de alimentație sănătoasă, precum și lapte, fructe și legume în școli din schemele europene.

”O alimentație sănătoasă și echilibrată este baza unei stări bune de sănătate. Însă consumul de fructe, legume și lapte a scăzut în UE, cu multe consecințe negative pentru europeni. Noile reguli prevăd mai multe măsuri luate de școli, nu numai pentru a le oferi copiilor noștri alimente sănătoase, ci și pentru a-i educa în privința deprinderilor de alimentație sănătoasă”, a spus Marc Tarabella, raportorul din PE

Astfel, Parlamentul European a aprobat propunerea de a combina schemele de lapte și fructe din școli și de a extinde măsurile educative.

Deputații europeni au decis şi includerea produselor lactate cu efecte benefice dovedite asupra sănătății copiilor, cum ar fi brânza, cașul și iaurtul pe lista alimentelor eligibile pentru finanțări UE (cu condiția să nu fie aromatizate și să nu conțină adaosuri de fructe, nuci și cacao), prioritare fiind produsele locale și regionale, precum şi cerință pentru statele membre de a rezerva 10-20% din finanțarea UE pentru activitățile educative, pentru promovarea deprinderilor de alimentație sănătoasă și pentru combaterea risipei alimentare, inclusiv prin vizite la ferme și distribuirea ocazională a unor specialități locale, cum ar fi fructe și legume procesate (cu condiția să nu conțină zahăr, grăsimi, sare, îndulcitori sau amelioratorii artificiali de aromă), miere, măsline sau fructe confiate.

De asemenea, se doreşte alocarea a unei sume suplimentare de 20 milioane de euro pentru măsuri în domeniul produselor lactate, ceea ce va duce finanțarea anuală în acest domeniu la 100 milioane de euro, iar cea pentru fructe și legume, la 150 milioane şi o distribuție corectă a fondurilor UE între statele membre, prin stabilirea a două criterii principale pentru întreaga schemă (procentul copiilor cu vârste între 6 și 10 ani în totalul populației și gradul de dezvoltare a regiunii în interiorul statului membru). Nivelul anterior de fonduri alocate schemelor de lactate va fi luat în calcul pentru primii șase ani, fiind comparat cu o sumă minimă anuală, nouă, de ajutor UE, stabilită pentru fiecare copil.