Stiri: Economie

Mai multe locuri de muncă disponibile, în primele 3 luni ale anului

20.05.2015

În primul trimestru al anului, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,03%, în creştere cu  0,12 puncte procentuale față de trimestrul precedent, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 45.100, în creştere cu 5.400, față de trimestrul anterior.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2014, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,13 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7.000.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă  vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,13%) şi în alte activități de servicii (2,55).

În industria prelucrătoare s-au concentrat aproape 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante (12.000 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,10%.

Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă  vacante. Astfel, 7,8 mii locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 5.500 locuri vacante în sănătate şi asistență  socială, respectiv 2.200 locuri vacante în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă  vacante s‐au regăsit în producția  şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă  caldă  şi aer condiționat (0,15%), respectiv în industria extractivă (0,26%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în producția şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, tranzacții imobiliare şi industria extractivă (100.000 locuri vacante pentru fiecare în parte).

În trimestrul I, cea mai mare cerere de forță  de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră  2 (1,40%, respectiv 13.600 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră  6 (0,51 puncte procentuale, respectiv 100 mii locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cea mai relevantă creştere s-a înregistrat atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante în rândul ocupațiilor de muncitori necalificați – grupa majoră  9 (+0,29 puncte procentuale, respectiv +1.800 locuri vacante).

Față de acelaşi trimestru al anului anterior, rata cât şi numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai semnificative creşteri în ocupațiile de funcționari administrativi – grupa majoră  4 (+0,58 puncte procentuale, respectiv +1.600 locuri vacante), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră  5 (+0,24 puncte procentuale, respectiv +1.700 locuri vacante).

Diminuări uşoare atât în ceea ce priveşte rata cât şi locurile de muncă vacante s‐au regăsit în rândul cupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,28 puncte procentuale, respectiv 10 locuri vacante).