Stiri: Economie

Topul celor mai doriti angajatori din Romania

Mai multe locuri de muncă disponibile pentru şomeri

20.05.2016

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut, în primul trimestru al anului, cu 13.200, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior, iar rata locurilor de muncă vacante s-a majorat cu 0,24 puncte procentuale, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

În intervalul ianuarie — martie 2016, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (3,47%), alte activități de servicii, respectiv în activități de spectacole, culturale și recreative (2,50% fiecare în parte). Totodată, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.000 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31%.

Din acest total, sectorul bugetar a însumat aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.900 de locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 7.700 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.400 de locuri vacante în învățământ.

Cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,41%), urmată de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,42%). Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai reduse valori în tranzacții imobiliare (0,1 mii locuri vacante), respectiv în industria extractivă (0,2 mii locuri vacante).

În ceea ce privește rata locurilor de muncă vacante, în T1 din acest an, față de același trimestru al anului anterior, cea mai mare creștere s-a concentrat în rândul ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați — grupa majoră 7 (+0,40 puncte procentuale), iar locurile de muncă vacante au cunoscut cea mai semnificativă creștere în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+3.500 locuri vacante).

Pe de altă parte, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, singura diminuare s-a regăsit în rândul funcționarilor administrativi — grupa majoră 4 (-0,09 puncte procentuale, respectiv—200 locuri vacante).