Agricultura

Maisadour România, diversitate în agricultură

01.02.2018

Pentru anul în curs, compania pregătește o serie de Winter-meeting-uri destinate agricultorilor. Grupul Maisadour a fost înființat în anul 2007, la Alexandria, cu scopul de a dezvolta un program de selecție la floarea soarelui rezistentă la Orobanche și un program de experimentare la porumb. Însă din acel moment Maisadour a evoluat constant, în august 2008 compania deschizând un sediu comercial în București și un punct de lucru pentru cercetare în Slobozia, iar în 2009 toată echipa se mută la Slobozia, se crează departamentul Marketing și se mărește echipa comercială.

„În 2013 Maisadour inaugurează centrul de cercetare de la Belciugatele și organizează primul Agroforum. În 2017 se înființează sistemul de irigații pentru a proteja pepinierele  de cercetare pentru porumb și floarea soarelui”, continuă referitor la evoluția companiei Patrick Lafon, managerul general al Maisadour Semences România.

Portofoliul de hibrizi

Maisadour oferă agricultorilor hibrizi de porumb pentru boabe, cu o largă diversitate genetică și tehnică – porumb alb, porumb roșu, porumb sticlos, dentat și porumb eco (produs în condiții ecologice). Totodată, pentru producătorii de cereale, portofoliul companiei cuprinde și o gamă de floarea-soarelui rezistentă la Orobanche , rezistentă la erbicide (Clearfield, Clearfield Plus, Tribenuron metil, High oleic), iar hibrizii de sorg, rapiță și culturile verzi, completează gama accesibilă pentru orice fermier.

Pentru porumb, Maisadour pleacă de la obiectivul de a crea un idiotip pentru fiecare fermă și pentru fiecare sol. Drept urmare, în procesul de ameliorare, compania „conturează” hibridul ideal cu capacitate ecologică ridicată, care să rezolve problema producțiilor mici, adaptându-se la tipul de sol și climă din ferma respectivă.

„La Maisadour ameliorăm pentru un ritm de creștere accelerat în prima fază de vegetație”, susține Patrick Lafon, managerul general al Maisadour Semences România.

„La Maisadour ameliorăm pentru un ritm de creștere accelerat în prima fază de vegetație, pentru a avea plante care înfloresc înainte de temperaturile caniculare din vară”, completează Patrick Lafon.

În ceea ce privește rapița, Maisadour testează hibrizii în condiții climatice și agronomice diferite – îngheț, secetă, potențiale diferite de producție – ameliorarea axându-se pe diverse criterii: randament, toleranța la boli, toleranța la stres, conținut în ulei și calitatea acestuia.

În ultima perioadă, la floarea soarelui fermierii se confruntă cu atacurile agresive ale bolilor, infestările și virulența tot mai ridicată a parazitului Orobanche cumana (lupoaia). Acestea, împreună cu schimbările climatice neașteptate, reprezintă noi provocări cărora agricultorii fac față mulțumită tehnologiilor moleculare de ultimă generație care permit obținerea hibrizilor Maisadour într-un timp mai scurt și care ghidează direcționarea selecției către obiectivele dorite.

„În Maisadour nu doar ameliorăm, ci creăm diversitate. Ca o măsură de siguranță, hibrizii noștri au încorporată dubla rezistență la mană, iar un segment specific îl reprezintă hibrizii cu toleranță împotriva celor mai agresive rase de Orobanche cumana. Tehnologia Clearfield și rezistența la tribenuron metil reprezintă, de multă vreme, un segment „musai” în cadrul programului de ameliorare la floarea-soarelui”, adaugă managerul Maisadour Semences.

Programele Maisadour

Portofoliul Maisadour este original, acesta cuprinzând hibrizi destinați diferitelor culturi agricole, precum și servicii și programe pentru creșterea productivității culturilor.

Astfel, pentru a asigura rentabilitatea culturilor de rapiță, Maisadour  propune serviciul de management Agroplus, program din care face parte și serviciul Precosem, acesta asigurând semănatul și, implicit, răsăritul la data optimă.

Un alt program al Maisadour este Nutriplus, care îmbină cele mai potrivite produse destinate hranei animalelor – porumb siloz, lucernă, amestecuri furajere și aditivi (Conservant furajer microbiologic) – cu instrumente de decizie. Scopul acestuia este de a maximiza rentabilitatea recoltelor de furaje, dar și de a crește autonomia în materie de energie și proteine.

În plus, Mas-Pilot monitorizează online culturile, analizând condițiile meteorologice pentru fiecare parcelă.

Toate programele de ameliorare și experimentare desfășurate de Maisadour au loc în Centrul de Cercetare de la Belciugatele, deținut de companie  

Toate aceste programe destinate ameliorării și experimentării pentru floarea soarelui, porumb și rapiță, precum și cele de producție experimentală sunt desfășurate în Centrul de Cercetare de la Belciugatele.

„În cadrul departamentului de Producție Experimentală se efectuează încrucișări test și top-cross a materialului provenit din programele de selecție. Pe lângă sistemul clasic de producere, sub saci izolatori, dispunem de asemenea de sere și minisere care facilitează activitatea în câmp și contribuie la obținerea unei cantități mai mari de semințe”, susține managerul general al Maisadour Semences România.

Avantajele competitive

Fiind o cooperativă agricolă, formată din aproximativ 8.000 de acționari agricultori ce lucrează și produc pentru agricultori, Maisadour se evidențiază pe piață datorită orientării sale mai mult către fermieri și nevoile acestora.

„În al doilea rând, ne bazăm pe ideea că o producție ridicată nu se poate obține doar pe baza unei genetici de elită. Întotdeauna vom analiza împreună cu fermierul și celelalte criterii ce trebuie îndeplinite, și anume viața microbiană din sol, lucrările solului, îngrășămintele chimice, potențialul hidric. Abia în urma acestei analize vom putea recomanda soluția genetică potrivită”, menționează reprezentantul Maisadour Semences România.

De asemenea, serviciile Mas-Pilot, Agroplus și Nutriplus sunt aspecte care diferențiază Maisadour de alte companii cu același domeniu de activitate.

În prezent, echipa  Maisadour Români numără 36 de angajați, cu perspectivă de extindere

Echipa este un alt avantaj competitiv, cei 36 de angajați Maisadour fiind specialiști pentru fiecare specie în parte, lucru datorat și faptului că echipa comercială a companiei participă anual la sesiuni de training și pregătire pentru domenii ca pedologie, entomologie, fitopatologie sau fitotehnie, susținute de profesori universitari și cercetători.

Planurile pentru 2018

Maisadour participă la numeroase târguri și expoziții din domeniul agricol, cel mai recent eveniment organizat de companie fiind Agroforum, în vara anului 2017. În cadrul evenimentului, 200 de participanți au luat la cunoștință soluții agronomice care pot asigura producții ridicate, în orice condiții climato-pedologice.

În 2017, Maisadour a organizat conferința Agroforum, pentru anul în curs pregătind o serie de Winter-meeting-uri destinate agricultorilor

Pentru anul 2018, Maisadour pregătește Winer-meeting-uri al căror target este acela de a împărți rezultatele de cercetare ale companiei oamenilor din agricultură.

„Odată cu înființarea Centrului de la Belciugatele, am investit treptat în echipamente și utilaje pentru loturile noastre experimentale. Semănători, combine specializate, sistem GPS, sisteme de irigație, fac parte din setul necesar pentru a crea hibrizi elită”, a mai spus Patrick Lafon, managerul general al Maisadour Semences România.

Cea mai recentă investiție a fost efectuată de companie în 2017, prin înființarea sistemului de irigații pentru protejarea pepinierelor de cercetare pentru porumb și floarea soarelui. Însă pentru 2018, Maisadour are în plan achiziționarea unui tractor nou și o semănătoare specializată, iar pentru 2019, o combină nouă va completa arsenalul Maisadour.