Stiri: Energie

Rompetrol

Majorarea accizei la carburanți a dus la reducerea consumului

06.11.2017

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule s-a redus cu 9,8%, ca serie brută şi cu 2,3%, ca serie ajustată sezonier, în septembrie faţă de august, potrivit datelor INS. Cel mai probabil, scăderea a fost cauzată de faptul că acciza la motorină şi benzină s-a majorat începând cu data de 15 septembrie.

Astfel, în septembrie 2017 comparativ cu luna august, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului auto, serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 4,9%, datorită scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-1,9%), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 0,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,3%.