Stiri: Constructii

Autorizatii de construire ianuarie - octombrie 2021

Majoritatea locuinţelor construite în 2016 se află în zonele limitrofe ale marilor oraşe

31.10.2017

Peste jumătate (54%) dintre locuințele finalizate în 2016 în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din ţara noastră (București, Cluj – Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu și Brașov) se află în localitățile limitrofe marilor orașe, potrivit unui raport realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România.

Prin urmare, din cele 27.273 de locuințe finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale locale, doar 12.417, sau 46%, fiind situate în interiorul orașelor, 14.856 (54%) fiind amplasate în localitățile limitrofe.

Cele mai disproporționate raporturi se regăsesc în București, Timișoara și Sibiu, piețe rezidențiale în care numărul locuințelor livrate în localitățile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuințelor predate în interiorul orașelor.

Aşadar, zonele de vest (Chiajna – Roșu) și de sud (Popești – Leordeni și Bragadiru) ale Bucureștiului au atras cele mai multe livrări de locuințe dintre localitățile limitrofe Bucureştiului fiind urmate de zona de est (Dobroești și Pantelimon). În Giroc și Dumbrăvița, localități amplasate în imediata apropiere a Timișoarei, au fost livrate anul trecut mai multe locuințe comparativ cu cele din interiorul orașului, în timp ce Șelimbăr și Cisnădie au atras un număr similar de livrări cu cel din Sibiu.

Discrepanța dintre numărul de locuințe date în folosinţă în marile orașe și în localitățile limitrofe a fost vizibilă și în perioada 2013 – 2015 și se va menține și în acest an, deși numărul de locuințe livrate în interiorul orașelor este în continuă creștere, în contextul dezvoltării segmentului middle – market.

”Dezvoltarea localităților limitrofe marilor orașe s-a petrecut firesc, ca urmare a cererii existente pe segmentul mass – market. Existența unor parcele mari de teren, la prețuri semnificativ mai reduse față de cele din interiorul orașelor, a permis dezvoltatorilor să construiască locuințe pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat și în dezvoltarea segmentului middle – market, caracterizat prin amplasament în interiorul orașelor și de regulă suprafețe mai mari comparativ cu cele ale locuințelor vechi. Deși unii dezvoltatori au construit adevărate mini-orașe în localitățile limitrofe, probleme generale de infrastructură continuă să reprezinte principala provocare a dezvoltării limitrofe din România”, comentează Gabriel Voicu, director New Homes Division în cadrul Coldwell Banker România.

O altă localitate care a avut o dezvoltare semnificativă este Florești, în imediata apropiere de Cluj – Napoca. Acolo, în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuințe în Florești, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca.

În Constanța, au fost date în folosinţă anul trecut 1445 de locuințe, cu puțin peste 100 comparativ cu numărul locuințelor livrate în localitățile amplasate în imediata apropiere a orașului, Năvodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltată localitate.

Și în cazul Iașiului, localitățile de la periferie au atras un număr similar de livrări cu cel din interiorul orașului, cea mai dezvoltată localitate limitrofă fiind Miroslava, cu 960 de locuințe finalizate în 2016, comparativ cu aproximativ 1500 în interiorul orașului.

Brașov reprezintă singurul oraș din cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România unde numărul de locuințe finalizate în oraș este net mai ridicat comparativ cu cel din localitățile limitrofe: aproximativ 1300 comparativ cu 163 în împrejurimi, Sînpetru fiind cea mai dezvoltată localitate limitrofă.