Stiri: Energie

Majoritatea mega-proiectelor din industria de petrol şi gaze nu sunt finalizate la termen

21.08.2014

O mare parte din mega-proiectele din industria globală de petrol şi gaze (64%) depăşesc bugetele planificate, în timp ce 73% din acestea nu au fost finalizare la termen, conform raportului EY – „Spotlight on megaprojects”, care analizează 365 de proiecte în valoare de peste 1 miliard de dolari şi cu un grad mare de complexitate din punct de vedere tehnic şi operaţional.

În acest context, costurile adiţionate generate de finalizarea lor sunt, în medie, cu 59% mai mari decât estimarea iniţială,  costul cumulat al proiectelor analizate avanând la 1,7 trilioane dolari, de la estimarea iniţială de 1,2 trilioane dolari. Este vorba aşadar de o depăşire a bugetelor de 500 miliarde dolari.

„Chiar dacă raportul se axează pe performanţa curentă a industriei, perspectivele pe termen mai lung indică faptul că rata de succes a încheierii de proiecte este, de fapt, în scădere, mai ales în anumite sectoare ale industriei”, au explicar realizatorii studiului.

Media depăşirii – 23% faţă de bugetul aprobat

Cel mai mare procent al proiectelor care se confruntă cu depăşiri de costuri se regăseşte în Orientul Mijlociu (89%). Pe locul al doilea se află regiunea Asia-Pacific (68%), urmată de Africa (67%), America de Nord (58%), America Latină (57%) şi Europa (53%).

În ceea ce priveşte proiectele care au raportat întârzieri de termen, Orientul Mijlociu deţine cel mai mare procent (87%), urmat de Africa (82%), Asia-Pacific (80%), Europa (74%), America Latină (71%) şi America de Nord (55%).

Conform raportului, media depăşirii este de 23% faţă de bugetul aprobat, iar motivele pentru care se ajunge la astfel de situaţii diferă, un rol important jucând aici localizarea geografică.

Factorii care influenţează succesul unui mega-proiect

„Există mai mulţi factori interni şi externi care influenţează succesul unui mega-proiect. Printre factorii interni se numără planificarea nepotrivită, accesul la finanţare, un management defectuos al procesului de achiziţie al contractorilor şi al relaţiei cu aceştia, estimările agresive, optimismul exagerat şi schimbarea apetitului pentru risc. Multe din aceste zone pot fi abordate printr-o planificare iniţială detaliată şi un management de proiect solid, prin aceasta îmbunătăţindu-se performanţa proiectului în ansamblul său”, se precizează în raportul EY.

În plus, factorii externi (normele de reglementare şi provocările geopolitice) deţin şi ei un rol în diminuarea performanţei globale a proiectului. De asemenea, impactul fluctuaţiilor ratei de schimb valutar şi limitările privind materialele de exploatare pot fi severe şi pot duce la întârzierea proiectelor sau chiar la anularea lor, ţinând cont de faptul că investiţia este una importantă.

Specialiştii EY spun că, impactul factorilor externi poate fi atenuat printr-un management de proiect de calitate.

“În așteptarea maturizării noilor sale mega-proiecte în domeniul petrolului și gazelor naturale, România trebuie să adapteze cadrul instituțional, legislativ, fiscal și de reglementare pentru a contribui la reducerea riscurilor externe ale acestor mega-proiecte. În condițiile în care Marea Neagră se numără printre cele mai ne-explorate mări ale lumii în domeniul hidrocarburilor, România are nevoie de transfer de know-how internațional în domeniul managementului riscurilor către instițutiile sale specializate. De asemenea, România trebuie să contribuie activ la dezbaterea europeană cu privire la explorarea și, eventual, accesarea resurselor neconvenționale. Adaptarea rețelei de transport și tranzit al gazelor naturale pentru a face față repoziționării surselor și cererii reprezintă și ea un mega-proiect care are nevoie de resurse materiale, noi modele de finanțare, dar și de un cadru de implementare favorabil”, a explicat Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY România.