Majoritatea românilor sunt de acord cu legea care intezice fumatul în locurile publice

01.03.2016

Aproape 8 din 10 români din mediul urban (78%) sunt de acord cu legea care interzice fumatul în spațiile publice, care urmează să intre în vigoare la data de 17 martie, arată un studiu realizat de compania iSense Solutions. În același timp, aproximativ jumătate (52%) dintre românii din mediul urban, care utilizează internetul, susțin că vor continua să iasă în oraș cu aceeași frecvență ca până acum.

În plus, nefumătorii sunt de acord, într-o proporție covârșitoare (92%), cu legea împotriva fumatului în spațiile publice. Mai mult decât atât, 71% dintre românii din mediul urban (88% dintre nefumători) susțin că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de noua lege.

„Este de remarcat faptul că fumătorii, deși decizia le limitează posibilitățile de a fuma, par a conștientiza, totuși, necesitatea acestei reglementări. Spre exemplu, peste jumătate dintre fumători (56%) susțin că sunt de acord cu noua lege, în timp ce 45% se declară chiar mulțumiți sau foarte mulțumiți de aceasta”, afirmă Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions.

În schimb, datele din studiul iSense Solutions arată că bărbații sunt într-o proporție mai mare nemulțumiți de această decizie (19%), în comparație cu femeile (16%).

„Dincolo de opinia generală cu privire la această lege, foarte important va fi impactul resimțit în industria HORECA, întrucât ar putea fi afectată frecvența cu care oamenii vor alege să își petreacă timpul liber în baruri și restaurante. Am remarcat, însă, că sunt mai mulți cei care susțin că vor ieși mai des în oraș (21%) față de cei care declară că vor ieși mai rar (11%), în timp ce 15% nu sunt încă deciși, astfel că impactul s-ar putea să nu fie atât de dramatic precum era preconizat la inițierea legii”, adaugă Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.

Raportul mai arată că 30% dintre nefumători vor ieși mai mult în oraș, în timp ce tot 30% dintre fumători spun că vor ieși mai puțin decât înainte. De asemenea, 4% dintre fumători spun că vor ieși mai mult, în timp ce doar 1% dintre nefumători vor ieși mai puțin. În cazul persoanelor care au afirmat că vor ieși în aceeași măsură ca înainte, procentul dintre fumători și nefumători este aproximativ egal, de 50%, iar semnificativ mai mulți fumători decât nefumători nu s-au decis încă (19% față de 12%).

În România, un fumător consumă, în medie, 12 țigări pe zi, în condițiile în care 90% dintre persoanele care s-au declarat ca fiind fumătoare au afirmat că fumează maximum un pachet pe zi, arată studiul iSense Solutions. Cel mai mult fumează persoanele din categoria de vârstă 35-44 de ani (în medie, 15 țigări/zi). De asemenea, bărbații fumează mai mult decât femeile (14 versus 11 țigări pe zi). Mai mult decât atât, persoanele căsătorite sau care se află într-o relație fumează mai mult decât persoane celibatare (13 țigări vs. 10 țigări zilnic).

În ceea ce privește preferințele fumătorilor, 84% dintre aceștia fumează țigări normale, fără arome. Alți 16% aleg țigările mentolate și 5% cele cu alte arome. De asemenea, 6% dintre fumători preferă tutunul rulat și 5% țigările electronice.

 

Citiți și despre:

  • 31 mai – Ziua Mondială fără Tutun31 mai – Ziua Mondială fără Tutun Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activtăţi de informare – […]
  • Fumatul, interzis în locurile publiceFumatul, interzis în locurile publice Proiectul de lege pentru interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost adoptat ieri de către Camera Deputaților, for decizional, cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 de abțineri. Legea va […]
  • Legea adopţiilor se modifică. Principalele schimbări aduse de GuvernLegea adopţiilor se modifică. Principalele schimbări aduse de Guvern Executivul a aprobat, ieri, un proiect de lege care vizează flexibilizarea procesului de adopție, atât în cazul adopțiilor interne, cât și al celor internaționale. Astfel, sunt propuse o serie de noi […]
  • Iohannis a promulgat legea privind învățământul obligatoriu. Ce spun sindicatele?Iohannis a promulgat legea privind învățământul obligatoriu. Ce spun sindicatele? Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunțat că susține ca învăţământul general obligatoriu să fie extins treptat la 15 clase, până în 2030. Acest lucru este prevăzut într-un act normativ, promulgat […]
  • Pedepse mai mari pentru faptele de ultrajPedepse mai mari pentru faptele de ultraj Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor. În acest sens,  Ministerul […]