Finante

Maker Studio

MAKER STUDIO, prima agenție din România ce implică direct tânărul consumator în procesul de lucru

01.08.2023

Modelul de business este descentralizat și are focus pe roluri, nu pe structuri, ceea ce este unic, în acest moment, în industrie. Proiectul MAKER STUDIO – www.makerstudio.ro – a plecat de la dorința de a regândi structura de business clasic de agenție, pentru a răspunde nevoii brandurilor de a comunica mai autentic şi mai relevant cu tinerii consumatori. În momentul de față, contextul din această industrie este unul în care multe campanii de brand sunt percepute de consumatorii tineri ca neautentice. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, pentru că GenZ au devenit în egală măsură consumatori și creatori de conținut, odată cu apariția unor platforme de content cum sunt TikTok sau Twitch. Iar acest lucru i-a făcut foarte rezistenți la discursul foarte advertising-like al brandurilor, pe care îl văd ca stereotipal, cringe sau fake.

Paradoxal, GenZ nu este un public dificil, fiind de fapt poate cea mai easy to approach generație, însă ce face ca această misiune să fie una delicată vine din franchețea lui, din faptul că nu îi este teamă să-ți spună când ai pretins că știi mai bine ce presupune un concept.

Proiectul MAKER STUDIO – www.makerstudio.ro – a plecat de la concluzia că este nevoie de un refresh al structurii de business clasic de agenție, pentru a ajuta brandurile să comunice mai autentic şi mai relevant cu tinerii consumatori

„O altă nevoie care a dus la schimbări a fost una a marketerilor, în sensul că efortul lor are nevoie mai mult ca oricând de validare și certitudine, iar asta oferă un câștig de cauză potențial acelor agenții care investesc în servicii și instrumente care măsoară eficiența și impactul campaniilor”, ne-a declarat Bogdan Ivașcu, Business Manager MAKER STUDIO.

Factorii care au influențat decizia de a implica GenZ în procesul creativ

GenZ este o generație-paradox, având această dualitate a deconectării conectate. Pe de o parte, a crescut în perioada destul de dificilă a ultimilor 3-4 ani, iar izolarea prelungită a pandemiei i-a făcut să perceapă relațiile și conexiunile într-un mod complet diferit de generațiile anterioare. Pentru ei, conectivitatea a devenit aproape exclusiv virtuală, iar relațiile și imaginea pe care și-o construiesc în acest mod sunt la fel de reale și autentice ca cele din „viața reală”.

TikTok și alte platforme i-au ajutat să creeze și să se exprime, content-ul devenind în acest fel limbajul lor. Altfel spus, e prima generație ce a reușit să democratizeze în totalitate creația și producția video, două procese considerate până acum elitiste.

GenZ e prima generație care a reușit să democratizeze în totalitate creația și producția video, două procese considerate până acum elitiste

În plus, GenZ nu au bias-urile specifice industriei de comunicare și vin cu o înţelegere naturală a ceea ce e autentic şi reprezentativ pentru generația lor.

„Am văzut un potențial real de diferențiere în disponibilitatea și entuziasmul lor de a crea și produce conținut, astfel încât am construit procesul de ideație MAKER STUDIO în jurul lor”, precizează Bogdan Ivașcu.

Prima agenție din România care implică tânărul consumator

MAKER STUDIO devine astfel prima agenție din România ce implică direct tânărul consumator în procesul de lucru. Modelul de business este descentralizat și are focus pe roluri, nu pe structuri, ceea ce este unic, în acest moment, în industrie. MAKER STUDIO nu foloseşte procesele şi rolurile tradiţionale dintr-o agenţie, nu are deloc art, copy, director de creaţie. Are, în schimb, un colectiv de peste 100 de tineri, mai exact de MAKERI –ei sunt creativii și strategii, cei ce generează idei, insight-uri, trenduri pentru campaniile agenției. Este un proces de lucru bazat exclusiv pe co-creare, agil şi eficient.

„În prima etapă, briefurile pleacă spre colectivul nostru de Makeri. Îi încurajăm să vină cu cât de multe idei – fără restricții, limitări sau mandatories. Următorul rol din proces este cel de evaluator. Un panel de GenZ votează cea mai bună idee dintre cele propuse de Makeri, în sistem peer evaluation. Nu este un proces eliminatoriu, scopul acestei etape fiind de a analiza ideile primite la cald de targetul campaniei și de a avea o primă indicație despre eficiența lor”, afirmă Business Managerul.

MAKER STUDIO este prima agenție din România ce implică direct tânărul consumator în procesul de lucru

Ideile pretestate ajung apoi la Curatori. Ei sunt echivalentul unui Creative Director, oameni cu experiență de agenție cu background diferit (social media, influencer management, strategie, creaţie, account). Rolul Curatorilor este, așadar, de a filtra și selecta ideea finală ce va fi executată în campanie.

Mai departe, ideea selectată ajunge sub forma unui brief la unul sau mai mulți creatori de conținut – influenceri pe val, cu comunități mari în TikTok, Instagram și YouTube, care au rolul de consultanți de content, oferind input pe ideea aleasă și tips & tricks despre cum ar trebui să arate la final videourile campaniei.
„Abia după acest input, ideea ajunge la client. Pentru a valida final propunerea, ea trece printr-o etapă finală de testare online cu tehnologii biometrice (Affectiva și Eye tracking), la care participă un panel reprezentativ de GenZ. Dacă este cazul, în funcție de feedback-ul panelului, propunerea este refăcută și optimizată”, conform reprezentantului MAKER STUDIO.

Produsele vedetă ale agenției

Principalul produs al agenției este snackable video content – conţinut video scurt, ideal pentru TikTok, Instagram Reels sau Youtube Shorts. Conţinutul poate fi creat pentru campanii de brand sau chiar pentru campanii de employer branding. De asemenea, MAKER STUDIO oferă şi servicii de:

  • Generare de insight-uri alături de comunitatea GenZ, pe care clientul le poate folosi apoi în campanii;
  • Testare de videouri cu tehnologie biometrică pentru evaluarea impactului emoţional;
  • Organizare de bootcamp-uri şi workshop-uri de generare conţinut;
  • Influencer marketing.

Primele două proiecte de content ale MAKER STUDIO

MAKER STUDIO a derulat deja primele două proiecte de content, pentru branduri internaţionale – Philadelphia Pancakes și Pizza cu Oreo, cu rezultate foarte promițătoare și are deja în pregătire campanii noi.

CASETA

MAKER STUDIO a  derulat primele două proiecte de content, pentru branduri internaţionale – Philadelphia Pancakes și Pizza cu Oreo, cu rezultate foarte promițătoare

Ambele proiecte au beneficiat de modelul de lucru MAKER STUDIO în două moduri distincte. În primul rând, cele două branduri au beneficiat de idei venite direct de la consumatorii lor direcți, fără vreun filtru sau bias de agenție.

„Ideile au avut un plus de valoare și din perspectiva faptului că Makerii noștri includ experiențele personale în propunerile lor. Secundar, deși propunerile au ajuns la clienți mai târziu în comparaţie cu fluxul uzual de lucru în advertising, ei au primit o soluție de comunicare validată de multiplele componente de evaluare ale procesului Maker (evaluatori, curatori, consultanți de content, testare biometrică). În ambele instanțe, propunerile au fost aprobate cu un feedback minimal din partea clienților”, afirmă Marius Marin, Influencer Marketing Manager MAKER STUDIO.

Echipa din spatele proiectului

Echipa core a MAKER STUDIO este formată din Ioana Mucenic (CEO), Bogdan Ivaşcu (Business Manager), Marius Marin (Influencer Marketing Manager) şi Patricia Bălan (Social Manager) – alături de peste 100 de Makeri GenZ.

Fiecare dintre membrii echipei core sunt direct implicați în procesul de lucru în punctele cheie unde know-how-ul și expertiza lor fac diferența. Ioana este The Big Bo$$ și principalul catalizator de new business în această etapă de creștere accelerată a agenției; Marius coordonează creatorii de conținut pentru etapa de consultanță și în campaniile unde ei sunt prezenți și în etapa de implementare; Patricia se ocupă de componenta de Social Media Management. Bogdan este coordonator al întregului proces, funcționând ca suport pe new business, alături de Ioana și supervizând relația cu comunitatea de Makeri.
Toți membrii echipei sunt și curatori pentru procesul de selecție al ideilor generate de Makeri.

Fiecare dintre membrii echipei core sunt direct implicați în procesul de lucru în punctele cheie unde know-how-ul și expertiza lor fac diferența

Cu o astfel de echipă, MAKER STUDIO vizează în primul an cel puțin 10 clienți care să genereze campanii de content cu ajutorul procesului unic de lucru.

„Ne dorim să creștem numărul de Makeri, astfel încât să avem un colectiv fresh de peste 500 de oameni, în permanență disponibil să genereze idei. Pe termen lung, ne propunem să colaborăm mereu cu the youngest consumer. Am lansat MAKER STUDIO cu GenZ, dar ne gândim deja că în câțiva ani vom recruta Makeri din generația Alpha”, detaliază Bogdan Ivașcu.

Avantajele aduse de noul model de business al agenției

Noul model de business al MAKER STUDIO oferă în primul rând avantajul că procesul de lucru este mult mai rapid decât workflow-ul clasic de agenție. În acest fel, clientul beneficiază de mai multe seturi de validări – mai întâi tinerii evaluatori ce fac peer review și curatorii cu experiență care selectează ideile din două perspective (cea de consumator și cea de profesioniști de agenție), apoi creatorii de conținut ce trec ideea printr-un proces de consultanță și, nu în ultimul rând, testarea biometrică a propunerilor pentru a vedea ce emoții generează.

În plus, campaniile obținute prin procesul de lucru sunt foarte relevante pentru targetul tânăr – 18-26 de ani.

Noul model de business al MAKER STUDIO oferă în primul rând avantajul că procesul de lucru este mult mai rapid decât workflow-ul clasic de agenție

Totodată, în procesul de lucru trebuie ținut cont de trei tendințe care se remarcă în ultimii ani în industrie și anume: nevoia de specializare și eficientizare accelerate a agențiilor, creșterea interesului brandurilor pentru crearea de conținut customizat și engaging și investiția în tool-uri ce măsoară eficiența efortului de comunicare.

Relația agențiilor de publicitate cu tânărul consumator

În prezent, relația dintre agențiile de publicitate și tânărul consumator este una destul de proaspătă, întrucât aceștia par a fi mai degrabă sceptici la campaniile publicitare tradiționale. Pe de altă parte, își doresc să vadă conținut autentic și simt nevoia ca brandurile pe care le consumă să îi reprezinte, să facă parte natural din viața lor. În afara relației cu brandurile, sunt interesați de cauze, sunt foarte ocupați și au o grămadă de side gigs, cele mai multe din zona creativă.

„Am putea spune că se vede deja un refresh la nivel de recrutare, oamenii din generația Z devenind o resursă disputată de companii și agenții, dar am observat și o dificultate de a-i atrage și păstra motivați. Poate și pentru că structura organizațională clasică nu le este confortabilă, sunt mai degrabă orientați spre moduri de lucru flexibile, pe cât posibil 100% remote”, sintetizează Bogdan Ivașcu.

GenZ își doresc să vadă conținut autentic și simt nevoia ca brandurile pe care le consumă să îi reprezinte, să facă parte natural din viața lor

În plus, e necesară o adaptare a discursului de angajator, întrucât tinerii sunt extrem de pragmatici, rămân interesați de oferta de muncă doar dacă aceasta conține informații clare despre oportunitățile și beneficiile oferite. Prin urmare, am putea afirma că influxul de GenZ în industrie va veni la pachet cu o restructurare a modului de lucru către o formă mai flexibilă, descentralizată și personalizată de lucru, astfel încât să le răspundă așteptărilor.

Tendințele actuale din domeniul publicității

Trăim în secolul vitezei și generația tânără este, bineînțeles, cea care se adaptează rapid la orice schimbare. Ceea ce este foarte important, când vorbim de trendurile din domeniul publicității, este să rămânem deschiși la orice este nou.

Tinerii din zilele noastre sunt niște indivizi foarte creativi care au pretenția să nu mai vadă aceleași lucruri ca acum mulți ani. Trăiesc cu Ad Block și sunt impresionați doar de publicitatea cu adevărat bună. Prin urmare, agențiile de publicitate trebuie să se adapteze și să se pună în primul rând în locul consumatorului, mai mult ca niciodată.

„Mi se pare foarte cool că în domeniul nostru de lucru agențiile de publicitate share-uiesc pe conturile lor personale ce fac, ce campanii reușite au, cum s-a ajuns la ele și de ce au funcționat. Cred că ăsta este cel mai bun „trend” pe care trebuie să-l adopte toată lumea. Lasă oamenii să-ți afle reușitele și să învețe de la tine”, ne împărtășește Patricia Bălan, Social Manager MAKER STUDIO.

Trăim în secolul vitezei și generația tânără este, bineînțeles, cea care se adaptează rapid la orice schimbare

MAKER STUDIO oferă astfel o nouă structură de lucru – descentralizată și specializată, un produs diferit – prin campanii de content, nu ad-uri, prin co-creare directă cu consumatorii și un mod diferit de validare a ideilor – prin pre-testarea lor cu tehnologie biometrică, totul pentru a aduce brandurile valoroase alături de clienții și consumatorii aflați în căutarea lor!

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/date-raport-financiar-companie-listata-la-bursa/