Managerii estimează creşteri pentru sectorul construcţiilor şi comerţului

30.06.2014

Managerii companiilor consideră că în perioada iunie-august se va înregistra o tendinţă de creştere a activităţii în construcţii şi în sectorul comerţului şi un avans moderat în industria prelucrătoare şi servicii, conform Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna iunie de INS, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%).

Industria prelucrătoare – tendinţă de creştere accentuată

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra o tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o stabilitate relativă, soldul conjunctural fiind de plus 3% per total în acest domeniu.

Construcţii – stabilitate relativă a numărului de salariaţi

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni un avans al volumului producţiei (sold conjunctural +19%) şi o creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +14%).

Managerii estimează o stabilitate relativă a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%) în acest sector, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Preţurile de vânzare cu amănuntul – avans moderat

În sectorul comerţului cu amănuntul, managerii de companii estimează o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +26%).

De asemenea, angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi, în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra un avans moderat pentru următoarea perioadă.

Servicii – scădere a numărului de salariaţi

Conform estimărilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). De asemenea, se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi, iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor rămâne stabile (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Citiți și despre: