Marile companii farma pierd teren în faţa competiţiei

16.01.2014

Marile companii farmaceutice pierd teren în faţa competiţiei, în contextul în care în 2013 au avut vânzări estimate în scădere și o cotă mai mică în totalul capacităţii industriei farma de a încheia tranzacţii, potrivit unui nou raport EY.

Astfel, anul trecut, activitatea de fuziuni şi achiziţii a marilor companii farmaceutice a stagnat, în ciuda presiunii de a recupera o diferență de creştere a vânzărilor estimat să atingă 100 de miliarde de dolari în anul 2015.

Cu toate că aceste companii au la ora actuală o capacitate mai bună de a realiza fuziuni şi achiziţii se confruntă cu o provocare dublă. Este vorba de evaluări de preţ mai mari pentru activele atractive şi o putere de cumpărare mai mică în comparaţie cu competiţia – companiile mari din domeniul biotehnologiei şi companiile farmaceutice specializate.

“Cu randamente consistente pentru acţionari şi medicamente cu potenţial aflate în dezvoltare la câteva dintre marile companii farmaceutice (big pharma), acest tip de companii a fost, în bună măsură, absent de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2013”, a declarat Glen Giovannetti, EY Global Life Sciences lider. “

Acesta a explicat că în contextul în care continuarea creşterii va fi o provocare majoră, companiile farma vor fi nevoite să devină mai active în domeniul achiziţiilor.

Implicaţii pentru 2014 şi pe termen lung

Raportul EY ”The shifting balance of firepower” identifică și o serie de factori care ar putea afecta activitatea de fuziuni şi achiziţii din domeniul farma în acest an şi pe termen mai lung.

Printre acestea se numără efectuarea de achiziţii care să contrabalanseze posibile evoluţii dificile în următoarea perioadă, iar printre marile companii cu potenţial de a efectua achiziţii se vor regăsi cele care au înregistrat o creştere deficitară a vânzărilor şi care vor încerca să contrabalanseze potenţialele rezultate dezamăgitoare din lansarea de produse şi extinderea activităţii de cercetare şi dezvoltare.

De asemenea, un alt aspect este reprezentat de renunţarea la anumite active pentru a-şi putea consolida puterea de tranzacţionare. În plus, în acest an, companiile a căror putere de tranzacţionare se va menţine constantă sau va scădea se vor conduce după principiul ”acţionează acum sau fii pregătit să pierzi”, fapt care s-ar putea transforma într-o intensificare a activităţii de fuziuni şi achiziţii.

”În condiţiile în care atât puterea lor de tranzacţionare cât şi cota lor din totalul pieţei sunt în scădere, marile companii farmaceutice trebuie să îşi aloce cu mare atenţie resursele, punând un accent mai mare pe importanţa unor evaluări robuste ale tranzacţiilor, pe due diligence şi integrare a activelor achiziţionate”, a explicat Jeffrey Greene, EYGlobal Life Sciences Transaction Advisory lider. 

Citiți și despre: