Energie regenerabila

Producatorii de energie regenerabila solicita renuntarea la supraimpozitarea venitului

Marile companii petroliere se îndreptă către energia verde

01.06.2016

Investițiile în energie regenerabilă au depășit fondurile alocate pentru sursele tradiționale de energie. La nivel mondial, investițiile în domeniul energiilor regenerabile au depășit, pentru prima oară, fondurile  alocate pentru sursele tradiționale de energie, arată un raport al Bloomberg Energy Finance. Astfel, atractivitatea acestui sector ca opțiune de investiții pe termen lung este în continuă creștere datorită prețurilor avantajoase actuale pentru sistemele fotovoltaice și pentru turbinele eoliene.

În plus, acest record vine în ciuda prețurilor mai mici pentru sursele fosile de energie.

Datele statistice arată că investițiile în energiile regenerabile s-au bucurat de o creștere continuă între anii 2004 și 2015. Așadar, anul trecut, investițiile globale în energiile regenerabile au ajuns la o valoare de 329 miliarde de dolari, depășind sursele fosile, care au atins un volum de investiții de 253 miliarde dolari.

Prețurile de producție, în scădere

Motivul care stă la baza creșterii semnificative a investițiilor este reprezentat, bineînțeles, de costuri: prețurile pentru modulele fotovoltaice au scăzut din 2008 cu aproximativ 80 la sută, iar pentru turbinele eoliene cu aproximativ 50 la sută.

Prețurile pentru modulele fotovoltaice au scăzut din 2008 cu aproximativ 80 la sută, iar pentru turbinele eoliene cu aproximativ 50 la sută

Decarbonizarea sectorului energetic

Unii specialiști în domeniu ar putea invoca și faptul că prețurile pentru producerea energiei din surse neregenerabile s-au redus semnificativ în ultimii doi ani, iar investițiile nu au avut un avans, ca în cazul surselor regenerabile. Însă, la creșterea record a ajutat și decizia G7 (grupul celor mai mari economii ale lumii, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii), din anul 2015, privind „decarbonizarea” sectorul energetic în țările menționate, până în anul 2050, pentru a proteja mediul înconjurător. Prin urmare, energiile regenerabile reprezintă o opțiune sigură și durabilă de investiție.

Energiile regenerabile reprezintă o opțiune sigură și durabilă de investiție

Importante investiții „verzi”

În acest context, cele mai mari companii petroliere din lume au anunțat recent o serie de investiții „verzi” importante. Fie că este vorba de parcuri eoliene sau de sisteme de stocare a carbonului, aceste decizii sunt considerate de specialiștii în domeniu ca fiind neașteptate. De fapt, investițiile ar fi o „revelație” în condițiile în care de curând Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței la nivel mondial, a decis să vândă o parte din compania de stat care se ocupă de resursele de petrol și să își diversifice sursele de venit ale economiei țării, lăsând în plan secund domeniul petrolier.

De asemenea, investițiile anunțate mai vin și în condițiile în care Organizația Națiunilor Unite a cerut măsuri mai susținute pentru a combate schimbările climatice.

Strategia Total

Așadar, cea mai mare companie petrolieră din Franța, Total, a anunțat, de exemplu, că are un buget de investiții de aproape 1 miliard de euro pentru a cumpăra un producător de baterii –Saft – în condițiile în care o componentă cheie a creșterii în domeniul energiei verzi este reprezentată de dezvoltarea și deținerea de soluții de stocare a acestei energii. Aceasta nu este singura mișcare în această direcție făcută de Total. Anul trecut, compania anunța că va aloca 200 de milioane de euro pentru a transforma o rafinărie de petrol neprofitabilă într-o instalație de producere a biocombustibilului și că va începe să investească anual, suplimentar, 500 de milioane de dolari în energiile verzi.

Prima investiție realizată de gigantul Total în domeniul energiei regenerabile a fost efectuată în urmă cu 5 ani. Este vorba de achiziția compania SunPower, unul din cei mai mari producători de panouri solare din Statele Unite ale Americii, pentru suma de 1,4 miliarde dolari.

O nouă divizie Shell –  New Energies

Situația nu este diferită în cazul companiei anglo-olandeză Shell. Chiar dacă încă nu a anunțat valoarea exactă a investițiilor efectuate în energia verde, compania a înființat o nouă divizie, denumită „New Energies”. Per total, această nouă divizie are un buget anual de achiziții de 200 de milioane de dolari.

Divizia Shell, denumită „New Energies”, are un buget de achiziții de 200 de milioane de dolari

În plus, în aprilie anul curent, compania a făcut o ofertă pentru a construi două proiecte eoliene de anvergură, în largul coastei maritime olandeze, parcuri eoliene care ar putea genera suficientă energie verde pentru a alimenta în jur de 825.000 de gospodării.

Investițiile Statoil

Cel mai puternic concurent al Shell, compania norvegiană Statoil a fost, de asemenea, extrem de activă în domeniul energiilor regenerabile. În aprilie 2016, compania a anunțat că va cheltui, în parteneriat cu E.ON, 1,2 miliarde de euro pentru construcția parcului eolian Arkona din Marea Baltică.

„Această investiție este în conformitate cu strategia noastră de a completa treptat portofoliul nostru de petrol și gaze, cu energie regenerabilă, profitabilă, și alte soluții cu emisii reduse de carbon”, declara Eldar Sætre, președinte și director executiv al Statoil, la anunțarea investiției.

Și Statoil și-a lansat o divizie de Noi Energii, dedicată energiei eoliene și captării și stocării carbonului.

Captarea și stocarea carbonului este o tehnologie nouă, cu un potențial major de a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. Captarea și stocarea carbonului reprezintă o abordare pentru a atenua încălzirea globală prin captarea dioxidului de carbon (CO2) din surse mari punctiforme, cum ar fi centralele electrice cu combustibil fosil și stocarea lui în locul eliberării în atmosferă.

Prioritățile Exxon Mobil

Chiar și Exxon Mobil, adesea criticată de activiștii din domeniul schimbărilor climatice și considerată drept compania petrolieră cu cea mai conservatoare atitudine, a dezvăluit recent planurile de a investiga sistemul de stocare și captare a carbonului, în cadrul unui nou parteneriat cu o companie de combustibil pe bază de celule.

Cea mai conservatoare companie petrolieră, Exxon Mobil, investighează  sistemul de stocare și captare a carbonului

Mai trebuie menționat și faptul că aceste decizii vin și în condițiile în care presiunea pusă asupra companiilor petroliere de activiștii în domeniul mediului este una imensă, companiile fiind acuzate că încearcă să încetinească trecerea la energiile cu emisii reduse de carbon.