Market Maker pentru actiuni BVB

BVB a redefinit programul de Market Maker pentru acțiuni

16.12.2019

Market Maker pentru acțiuni BVB. Bursa de Valori București a anunțat că va introduce la începutul lui 2020 un program pilot destinat intermediarilor care activează sau care au în plan să activeze ca Market Maker pentru acțiuni. Acest program este derulat în vederea îmbunătățirii lichidității acțiunilor respective. Prin implicarea în program, aceștia se pot bucura de:

  • comisioane mai mici
  • reduceri
  • bonusuri

Aceste beneficii sunt condiționate de îndeplinirea anumitor criterii specifice.

Market Maker pentru acțiuni BVB. Obiectivul vizat

Prin urmare, BVB a redefinit programul de Market Maker pentru acțiuni. Actualizarea va intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2020.

Obiectivul vizat este ca Market Making-ul să atingă cel puțin 15% din totalul activității de tranzacționare pe segmentul de acțiuni.

Market Maker pentru acțiuni BVB. Parametri cantitativi

Reconfigurarea programului de Market Maker vizează un accent mai mare pe parametri cantitativi față de cei calitativi, după cum urmează:

• flexibilizarea parametrilor de ordin calitativ: parametri zilnici de cotare (perioada minimă pentru menținerea cotațiilor într-o ședință de tranzacționare, spread maxim), eliminarea indicatorului lunar de conformitate privind numărul de ședințe dintr-o lună;

• reconfigurarea termenilor programului, prin includerea unor indicatori cantitativi:

– termeni de bază – care vizează ca îndeplinirea zilnică a parametrilor de cotare pentru o acțiune (perioada minimă de cotare, spread maxim) să implice acordarea comisioanelor standard de Market Maker pentru tranzacțiile efectuate de un Market Maker pe contul House în piața principală REGS.

Acest set de termeni este aplicabil pentru toate acțiunile din cadrul Pieței Reglementate

– termeni suplimentari – prin care se acordă reduceri sau bonificații, în condițiile în care valoarea zilnică tranzacționată pe contul House (cumpărare și vânzare) de către un Market Maker pe acțiunea respectivă în Piața Principală depășește anumite praguri valorice stabilite.

Termenii suplimentari se vor aplica după cum urmează:

• Depășirea primului prag valoric (implică acordarea de reduceri) pentru toate acțiunile din Program;

 Depășirea celui de-al doilea prag valoric (care implică acordarea de bonificații) – pentru un grup pilot de actiuni: Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN) și OMV Petrom (SNP).

Reducerile sau bonificațiile se vor aplica la toată valoarea zilnică tranzacționată pe contul House pentru acțiunea vizată, nu doar marginal pentru diferența care depășește pragurile aferente.

Citește și Un nou proiect de lege pentru programul Start Up Nation

 

 

Citiți și despre: