Agricultura

MARSAT S.A. Roman aniversează 25 de ani de activitate

01.11.2016

Compania deține unul dintre cele mai mari depozite de cereale din zona Moldovei. Înființată în anul 1991, MARSAT SA Roman a ajuns, în cei 25 de ani de activitate, lider pe piața agricolă din Moldova, având cele mai mari și mai performante silozuri din zonă. Principalul obiect de activitate al companiei îl reprezintă depozitarea și producția agricolă în sectorul vegetal, principalul loc de depozitare fiind Silozul Roman.

„MARSAT SA este o societate care, an de an, țintește spre noi performanțe, spre o dezvoltare cât mai profitabilă. Toate activitățile din cadrul societății sunt evidențiate pe centre de profit, care sunt periodic analizate”, declară Vasile Balcan, administratorul MARSAT.

Dezvoltarea ariei de producție vegetală

MARSAT oferă o gamă variată de servicii în domeniul agriculturii. Astfel, alături de cultivarea cerealelor, compania desfășoară și activități de comerț cu produse destinate agriculturii, asigurând producătorilor pesticide, semințe, îngrășăminte produse de companiile de renume din domeniu, precum și comerțul cu mașini și utilaje agricole și zootehnice, motorină cu plata în produse agricole la recoltare.

De asemenea, societatea vinde piese auto aferente utilajelor comercializate, asigură transportul de mărfuri generale și în vrac prin intermediul caselor de expediții.

Începând din anul 2003, MARSAT s-a concentrat pe activitatea de producție a cerealelor, compania luând în arendă teren agricol de la micii proprietari din satele Simionești, Girov, Botești și din zonele limitrofe ale localității Roman.

În prezent, MARSAT SA Roman derulează contracte și colaborări, în domeniul agricol, cu peste 100 de mici producători agricoli și cu peste 50 de societăți comerciale de profil agricol.

În vederea prestării serviciilor în agricultură, MARSAT a achiziționat o gamă de utilaje performante pentru efectuarea lucrărilor de arat, discuit, fertilizat, aplicare tratamente împotriva bolilor, dăunătorilor și buruienilor, precum și semănat și recoltat.

Ulterior, toate aceste utilaje au fost folosite pentru efectuarea lucrărilor pe suprafața arendată. Astfel, compania a obținut producții bune la hectar, ceea ce i-a determinat pe ceilalți mici proprietari din zonă, care nu își arendaseră încă pământul, să apeleze la societate pentru arendare.

Această extindere a suprafeței arendate a creat nevoia achiziționării de noi mașini și utilaje agricole care să completeze parcul și să acopere deficitul logistic.

„Pentru producția vegetală, societatea este organizată pe patru ferme de producție, situate în localitățile Simionești-Cordun, Dochia-Girov și Bărticești-Nisiporești, Gâdinți, județul Neamț, și Bucecea, județul Botoșani, exploatând o suprafață de peste 3.000 ha, pentru care are în dotare toată gama de utilaje agricole: tractoare de mică putere 45-100 cp, precum și tractoare de peste 200 cp, 7 combine de recoltat cereale, pluguri, discuri, semănători, mașini de fertilizat, mașini de erbicidat, remorci transport”, menționează Vasile Balcan.

Silozul MARSAT, printre cele mai mari din zonă

Începând cu anul 2007, societatea s-a orientat tot mai mult spre activitățile de depozitare și procesare cereale, acestea având o cerere foarte mare în județ și nu numai. În acest sens, MARSAT achiziționează silozul de cereale Roman, acesta oferind un sistem de însilozare fără probleme – în silozuri verticale – care permite depozitarea porumbului proaspăt recoltat sau a cerealelor, printr-o conservare unică, pentru un timp îndelungat, facilitând totodată posibilități optime de manipulare și păstrare.

Sistemul de depozitare a cerealelor în silozuri verticale, precum cel deținut de către SC MARSAT SA, prezintă foarte multe avantaje, inclusiv economia de spațiu și prevenirea pierderilor ce se pot produce în timpul utilizării altor procedee de depozitare.

Silozul deținut de MARSAT este printre singurele din zona Moldovei cu o capacitate de depozitare atât de mare – de aproximativ 34.000 tone – construcții similare aflându-se în județele vecine, Bacău și Vaslui. Acesta se întinde pe o suprafață de aproximativ 20.000 mp, fiind compus din construcții speciale industriale și construcții administrative: laborator – clădire administrativă, punct de analiză, clădire agricolă din schelet metalic, remiză locomotive, cabină pod basculă, atelier mecanic, remiza PSI, silozuri pentru cereale.

„Pe teren, pe lângă construcții speciale industriale, se găsesc și clădiri de tip depozitare, utilitare, precum și propria cale ferată și căi de acces auto, platforme betonate, alte construcții speciale, cum ar fi: clădire post trafo, camera colectare praf, șoproane, cabină cântar, turn mecanizare, stație condiționare, uscător cereale, clădire tablou comandă, tablou comandă uscător, grup social, rezervor apa PSI, remiză PSI, cabină stație pompe, depou”, completează administratorul MARSAT.

În cadrul silozului se desfășoară activități de condiționare, uscare, tarare și depozitare a cerealelor și plantelor tehnice. În plus, amplasarea silozului favorizează condițiile de primire a cerealelor din mijloacele de transport, precum și evacuarea și alimentarea cu cereale a secției de curățire și condiționare.

Servicii conexe

Terenurile din zona Moldovei sunt printre cele mai fertile suprafețe arabile din România. De aceea, cu toate că MARSAT s-a aflat într-o continuă dezvoltare în ceea ce privește depozitarea, datorită cererii în continuă creștere, compania nu se află încă la capacitățile și performanțele dorite.

Silozul MARSAT însă este singurul de mare capacitate – 122.000 tone – acreditat, colectând majoritatea produselor agricole din zona sa de activitate.

În ceea ce privește activitatea de transport cereale, parcul auto al companiei este format din 17 camioane cu semiremorci de cereale cu capacități de 50 metri cubi fiecare.

În plus, MARSAT este organizată pe centre de profit și compartimente astfel: compartimentul vânzări utilaje agricole și piese schimb, compartimentul vânzări carburanți, cu două stații peco și compartimentul vânzări îngrășăminte chimice și pesticide.

Pentru acoperirea unei activități atât de variate se ocupă o echipă formată din 98 de angajați, calificați pentru posturile pe care le ocupă.

Performanțele obținute de MARSAT

De-a lungul unui sfert de secol de activitate, MARSAT a obținut numeroase premii, în special pentru activitatea desfășurată. Cele mai recente au fost ocuparea locului I în județul Neamț la categoria IMM și locul II pe țară la categoria Agricultură, Silvicultură și Pescuit, întreprinderi mijlocii, activitate auxiliară agriculturii și activități după recoltare.

„Agricultura, așa cum am spus dintotdeauna, reprezintă motorul care pune în funcțiune întreaga economie a țării și a județului. Faptul că firma MARSAT e cotată ca una din firmele de prim rang din agricultura județului Neamț este benefică pentru producători și comercianți’’, declară Vasile Balcan, administratorul companiei.

În plus, MARSAT a primit o diplomă de excelență în afaceri pentru ocuparea locului I timp de șapte ani consecutiv la aceeași categorie. De asemenea, compania a obținut și o diplomă pentru aniversarea a 25 de ani de activitate.

Aceste performanțe se reflectă și în cifra de afaceri a companiei, care la sfârșitul anului 2015 a depășit 21 de milioane de euro. Pentru anul în curs, conducerea companiei preconizează o scădere însă, pragul estimat fiind în jurul valorii de 20 de milioane de euro.

Cu toate acestea, MARSAT a investit peste un milion de euro în mărirea și modernizare parcului de utilaje agricole, achiziționând trei tractoare de 260 cp, o combină de recoltat cereale și porumb, o mașină autopropulsată pentru erbicidat, un cap tractor cu semiremorcă și două silozuri de 1.000 tone cu mecanizarea aferentă.