FMCG

MARTENS, bere de Galaţi

01.03.2016

Odată cu creşterea veniturilor populaţiei se prevede o creştere a consumului de beri speciale. Pentru mulţi dintre noi, berea este băutura preparată din apă, malţ, hamei şi drojdie. Unii berari însă au dat frâu liber imaginaţiei şi au adăugat ingrediente neobişnuite. Astfel, fabrica de bere MARTENS SA Galaţi, a lansat pe piaţă în ultimele 12 luni mixurile de bere albă belgiană Ma Donna Twist, atât în varianta cu suc de coacăze negre cât și în varianta cu lămâie, Steiner Legacy IPA, o bere în stilul India Pale Ale și Altvs, bere de abaţie. Reacția încurajatoare a consumatorilor a dus la dezvoltarea distribuţiei acestor produse la o scară mai mare prin listarea lor în reţelele de magazine.

Vasile Joantă, director general MARTENS, ne oferă mai multe detalii în ceea ce priveşte fabricarea dar şi diversitatea de sortimente de bere ale companiei.

Procesul de fabricare

Berea a ajuns pe locul al treilea în topul celor mai cunoscute băuturi din întreaga lume, după apă şi ceai, datorită combinaţiei ingredientelor de bază – cereale, hamei, apă şi drojdie. Orzul este folosit în procesul de fabricare al aproape tuturor sortimentelor. Această cereală este plină de proteine, lipide şi vitamine, în special B-uri, dar şi minerale. Hameiul, supranumit şi inima berii, este bogat în uleiuri esenţiale, răşini, antioxidanţi şi tocmai aceste calităţi dau tăria, aroma şi savoarea berii atât de apreciate. Drojdia este o importantă sursă de proteine, aminoacizi esenţiali, vitamine (B, D și E), săruri minerale precum potasiu, fier, calciu, magneziu şi fosfor.

Procesul de fabricare al berii, în ceea ce priveşte compania MARTENS, este unul clasic, utilizând fierberea prin infuzie, fermentarea în tancuri cilindro-conice şi condiționarea berii, cunoscută drept îmbutelierea berii. În ultima fază de fabricație – condiționarea – berea se poate îmbutelia în butelii de sticlă de 330 ml şi 500 ml, în butelii PET, în keguri din inox și în doze metalice de 330 ml şi 500 ml. Practic societatea dispune de linii pentru îmbutelierea berii în toate tipurile de containere uzuale de pe piață.

„Diferențele de fabricaţie între diversele beri pe care le fabricăm constau în fapt în materiile prime utilizate și în special în tipurile de hamei și de drojdie utilizate. Menţionăm că pentru berile speciale, mai puțin pentru berile cu conținut “zero” de alcool, folosim drojdii de fermentare superioară, drojdii folosite pentru berile cunoscute sub numele generic Ale”, spune conducerea companiei.

Fabrica de bere din Galați a fost fondată în anul 1978. După 1989, timp de aproape două decenii fabrica a operat ca un producător cu capital integral românesc sub denumirea SC Malţ Bere SA şi apoi RO BEER SA, ajungând să dețină o prezență regională puternică. În anul 1998 Martens Brouwerij – Belgia a preluat pachetul majoritar de acțiuni al fabricii, societatea devenind MARTENS SA Galaţi.

Tipuri de bere

Portofoliul de produse al companiei este compus din două mari categorii: bere tip „lager”, berea obișnuită pe care o cunosc toți consumatorii și berile așa zis „speciale”.

Berile de tip „lager” sunt comercializate în special prin intermediul partenerilor companiei din comerţul modern sub formă de mărci private sau mărci exclusive îmbuteliate, în general în butelii PET. Câteva nume importante sunt Anker, Senior Premium, Postăvaru, Cozia, Negoiu, Steiner și Soveja.

Un segment mult mai interesant este cel al berilor „speciale”. Oferta este variată și cuprinde MaDonna, bere albă belgiană, MaDonna Twist, un mix de bere albă belgiană și suc de coacăze negre sau lămâie verde, Klaus Weiss, bere albă bavareză, Steiner Legacy, o bere în stilul India Pale Ale, Altvus, bere de abaţie și Driver, bere cu 0,00% alcool.

Evoluţie

După o perioadă de creștere puternică a consumului de bere care a culminat cu un consum de 20 milioane de hl în 2008, sectorul a cunoscut o scădere relativ constantă a volumului de bere vândut, ajungându-se în 2014 la volume în jurul a 15 milioane de hl. Se pare că în anul 2015 piața berii a cunoscut o inversare de trend, înregistrându-se o oarecare creștere a volumelor vândute în raport cu anul anterior.

„După părerea noastră, dacă se adeverește inversarea trendului în 2015, piața berii va cunoaște din nou o creștere, însa nu văd posibilă întoarcerea la volumele din 2008, și aceasta în special datorită scăderii numărului de consumatori datorat emigrării unei părți importante a populației active.

Prevăd o creștere a consumului berilor speciale, deși încă puține fabricate în România, pe măsura ce vor crește veniturile populației şi bineînțeles a unei „culturi a berii”, declară Vasile Joantă.

După părerea directorului general MARTENS, dacă se vor reglementa anumite aspecte ale legii s-ar putea să asistăm la o creștere a consumului de bere artizanală, cunoscută drept “kraft beer”, segment foarte dinamic în special în SUA, dar și în Europa în ultimii ani. Dacă acesta ar urma calea cunoscută prin care s-a dezvoltat în țările amintite, acest segment ar putea juca un rol semnificativ și ca vector turistic, prin comercializarea berii româneşti în zone istorice sau semnificative din punct de vedere architectonic.

Planuri de viitor

Cea mai recentă investiție a companiei MARTENS, pusă în funcțiune în 2015, este linia de umplere a berii în doze metalice.

„În ultimii trei ani am investit în mai multe compartimente ale fabricii de bere (centrala de frig, centrala termică, recuperarea bioxidului de carbon, etc.), majoritatea acestor investiții vizând reducerea costurilor de producție prin reducerea consumurilor energetice, recuperarea avansată a bioxidului de carbon, devenind practic independenţi de terţi furnizori”, spune conducerea companiei.

Toate eforturile de dezvoltare ale MARTENS sunt axate pe două direcţii principale pentru următorii ani. Acestea vizează întărirea poziției de furnizor de bere de calitate la un preț accesibil prin intermediul partenerilor din retail şi prin diversificarea ambalajelor în care ajunge produsul pe raft. Conducerea companiei a început un proiect și pentru bere îmbuteliată în sticle și doze metalice. De asemenea se urmăreşte şi diversificarea ofertei și creşterea distribuţiei la nivel național a berilor speciale.

„Am încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de aproximativ 36,5 milioane de lei. Pentru 2016 ne propunem o crește de 15%”, încheie Vasile Joantă, director general MARTENS.