Slide

Jurnalul de Afaceri Martie 2025

Martie 2025

Luna martie este luna dedicată femeilor, o lună de primăvară care ne aduce aminte despre importanța rolului femeilor în toate aspectele vieții – de la familie și comunitate, până la economie și inovație. Într-o lume a afacerilor aflată într-o permanentă evoluție, femeile continuă să își lase amprenta în fiecare zi, indiferent de domeniul în care activează. Cu toate acestea, deși numărul femeilor implicate în business este semnificativ, provocările legate de locul de muncă, echilibrul muncă-viață privată și egalitatea de șanse rămân realități ale pieței.

Conform unei analize realizate de KeysFin, numărul femeilor implicate în afaceri în România a scăzut cu 17,16% în 2023, de la aproape 600.000 în 2022 la 493.518 în 2023. În 2024, datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că numărul femeilor acționari sau asociați în firmele din România era de 609.470, reprezentând 36,5% din totalul acționarilor sau asociaților.

Cu toate acestea, doar șase femei conduc companii din top 100 cele mai mari din România, aceste companii având o cifră de afaceri cumulată de 17 miliarde de euro și 26.000 de angajați.

Mai mult decât atât, studiile realizate evidențiază provocări importante cu care se confruntă femeile la locul de muncă. Studiul Deloitte Global’s Women @ Work: A Global Outlook aduce în prim plan factorii care impactează profund femeile atunci când ne referim la domeniul profesional. Studiul a inclus 5.000 de femei din 10 țări și a avut ca scop înțelegerea experiențelor femeilor la locul de muncă, dar și a modului în care viața privată poate impacta aceste experiențe.

Studiul a evidențiat faptul că femeile se confruntă cu un nivel mai crescut de stres, jumătate dintre participante menționând că, pe lângă nivelul crescut de stres, se îngrijorează și cu privire la sănătatea lor mintală. Studiul din 2024 a pus în evidență și o legătură între programul de lucru și sănătatea mintală, în condițiile în care 50% dintre femeile intervievate care au un program de lucru normal își descriu sănătatea mintală ca fiind bună, procent care scade la 23% în cazul celor care fac ore suplimentare. Tot în 2024 femeile au afirmat, în proporție de aproximativ 25% că sunt afectate de burnout.

În aceste condiții, revine întrebarea: în ce măsură suntem dispuși, ca antreprenori, colegi, parteneri de afaceri sau lideri, să contribuim la crearea unui mediu de lucru în care femeile să fie valorizate și susținute în mod real? În această lună de primăvară, ne dorim ca toate femeile să primească, în loc de mărțișor, recunoaștere pentru ambiția, curajul și contribuția lor în mediul de afaceri. O primăvară minunată!