Stiri: Sanatate

Masca COVID-19

Câţi români nu sunt de acord cu purtarea măştii de protecţie?

05.10.2020

Mască COVID-19. 70% dintre românii din mediul urban sunt de acord cu purtarea măștii de protecție, arată un studiu realizat, în luna august, de agenția de cercetare de piață IZI Data. Cercetarea ne arată în ce măsură sunt românii de acord cu purtarea măștii de protecție și câți dintre ei respectă regulile impuse de autorități.

Mască COVID-19. Doar 2% dintre români sunt negaţionişti

În ciuda dezbaterilor și protestelor anti-mască, studiul IZI data arată că numai 2% dintre românii din mediul urban declară că sunt împotriva purtării măștii și refuză să o poarte (negaționiști).

Mască COVID-19. Conformişti

Procentul crește până la 20% când vine vorba de conformiști. Este vorba de cei care nu sunt de acord și totuși poartă masca de protecţie. Un procent semnificativ mai mare de români intră în segmentul responsabililor, 70% dintre românii din mediul urban sunt de acord cu purtarea măștii și pun în practică măsura de protecție.

Mască COVID-19. Neglijenţii

O a patra categorie care s-a remarcat în cadrul cercetării este reprezentată de neglijenți (12%). Aceştia nu poartă mereu masca, dar sunt de acord cu aceasta.

„Nu s-au remarcat diferențe de vârste între segmente, însă responsabilii sunt mai “educați” decât ceilalți, adică 51% dintre cei responsabili au facultate sau studii postuniversitare, comparativ cu doar 34% dintre conformiști; 85% dintre negaționiști au studii medii sau inferioare, cu mențiunea prudenței în interpretarea datelor deoarece eșantionul este redus”, potrivit studiului.

Bucureştenii sunt neglijenţi

Pe regiuni, se remarcă faptul că doar 6% dintre bucureșteni sunt neglijenți – cei mai mulți dintre cei care sunt de acord cu masca dar nu o poartă tot timpul sunt din Moldova (16%) și Muntenia (14%). Trei sferturi dintre bucureșteni sunt responsabili atunci când vine vorba de purtarea măștii și se declară de acord cu aceasta.

Conformiștii se regăsesc mai frecvent în rândul părinților. Se remacă faptul că 7 din 10 conformiști au copii în timp ce doar 5 din 10 responsabili au copii.

Citeşte şi Angajări 2020: Septembrie, cea mai bună lună din ultimul an!