Slide

Stiri: IT&C

Protejarea consumatorilor europeni

Ce măsuri a anunțat ANCOM pentru anul 2019?

10.12.2018

Măsuri ANCOM 2019. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat în consultare publică planul său de acţiuni pentru 2019. Conform instituției, 2019 va reprezenta o nouă provocare pentru ANCOM, principalul proiect fiind organizarea licitației 5G.

”Avem în plan transpunerea la nivel național a prevederilor legislative de la nivel european, respectiv noul Cod European al Comunicațiilor Electronice și Regulamentul European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete. Și pentru că toate aceste schimbări vor avea efecte semnificative asupra arhitecturii pieței de comunicații, în general, și a obiceiurilor de consum ale utilizatorilor, în special, ne-am planificat ca în acest an să punem un accent deosebit pe partea de informare și educare a acestora”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Măsuri ANCOM 2019. Administrarea spectrului de frecvențe

Anul viitor, ANCOM va organiza procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă.

Această măsură urmărește realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicații de bandă largă până în 2020. De asemenea, se are în vedere și „Planul de acțiuni: 5G pentru Europa”. Planul vizează introducerea coordonată a serviciilor 5G la nivelul UE.

ANCOM va mai organiza procedurile de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în sistem digital terestru de radiodifuziune TDAB+.

De asemenea, se vor lua măsuri pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor în sistem digital terestru de televiziune pentru resursele de spectru nealocate.

Măsuri ANCOM 2019. Monitorizarea și controlul spectrului radio

În 2019, ANCOM își propune și derularea unor campanii de monitorizare pentru:

  • evaluarea situațiilor de roaming involuntar în zonele de graniță
  • determinarea gradului de acoperire cu semnal

Măsuri ANCOM 2019. Transpunerea legislației europene

Tot în 2019, ANCOM vizează transpunerea prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice.

Este vorba de unul dintre elementele-cheie ale Strategiei privind piața unică digitală. Acesta a intrat în vigoare în decembrie 2018. Statele UE au la dispoziție 2 ani pentru transpunerea prevederilor acestuia la nivel național.

ANCOM va adapta și legislația secundară din domeniul serviciilor poștale în sensul includerii prevederilor Regulamentului European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete. Aceasta stabilește în sarcina furnizorilor prezenți pe piață transmiterea unor informații suplimentare către ANCOM în scopul creșterii transparenței tarifelor și asigurarea unei coerențe la nivel european.

Măsuri ANCOM 2019. Serviciile de comunicaţii electronice

Având scopul de a crește competitivitatea rețelelor de comunicații, în 2019, ANCOM va revizui piețele relevante corespunzătoare serviciilor de tranzit comutat al apelurilor în rețelele publice de telefonie, a serviciilor de acces la elemente de infrastructură, precum și a serviciilor de acces în bandă largă.

Măsuri ANCOM 2019. Serviciile poștale

În ceea ce privește serviciile poștale, pe lângă implementarea prevederilor Regulamentului European privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, ANCOM are în vedere, în 2019, derularea unui studiu privind:

  • calitatea serviciilor de coletărie și impactul comerțului electronic asupra pieței serviciilor poștale
  • verificarea cererilor de compensare a costului net aferente anilor 2017 şi 2018

Citește și Se vor mai acorda vouchere de vacanță în 2019? Anunțul Ministerului Turismului