Stiri: Companii

Masuri companii coronavirus

Ce măsuri pot lua companiile în contextul epidemiei de coronavirus pentru a-și proteja angajații?

11.03.2020

Măsuri companii coronavirus. Codul Muncii și Legea 319/2016 a securității și sănătății în muncă (“Legea 319/2006”) asigură un cadru legislativ care să permită angajatorilor, în contextul epidemiei de coronavirus, să ia măsuri pentru a proteja sănătatea salariaților lor. Așadar, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare cu noul virus Covid-19 pe teritoriul României, se impune ca operatorii economici să aibă în vedere o serie de măsuri pentru protejarea salariaților lor, afirmă Anca Atanasiu, Senior Associate, Radu și Asociații SPRL.

Măsuri companii coronavirus. Codul Muncii

Codul Muncii permite angajatorilor să modifice temporar atât locul, cât și felul muncii, fără consimțământul salariatului, în cazul unor situații de forță majoră sau ca măsură de protecție a salariatului.

Măsuri companii coronavirus. Securitatea și sănătatea angajaților

Potrivit prevederilor Legii 319/2016, angajatorii au obligația de:

 • a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă
 • a respecta principiile generale de prevenire, de evitare și de combatere a riscurilor precum
 • adoptare, în mod prioritar, a măsurilor de protecție colectivă.

Munca de acasă

O măsură importantă pe care mulți dintre angajatori au decis sau au în plan să o aplice o reprezintă efectuarea muncii de la domiciliul salariatului.

”Care sunt însă modalitățile de punere în aplicare a acestei măsuri și care sunt aspectele pe care angajatorii trebuie să le aibă în vedere? Efectuarea muncii de la domiciliul salariatului ca măsură de protecție în cazul salariaților care desfășoară muncă utilizând tehnologia informației”, a afirmat Anca Atanasiu, Senior Associate, Radu și Asociații SPRL.

Ținând cont de gradul ridicat de utilizare a tehnologiilor în derularea relațiilor de muncă, angajatorii pot decide, ca măsură temporară de prevenire și combatere a răspândirii virusului Covid-19, schimbarea temporară a locului muncii din cel menționat în contractul individual de muncă, în muncă la domiciliu.

Măsuri companii coronavirus. Avantaje

Firmele care au implementat deja o politică de efectuare a muncii la distanță, cunoscută și sub denumirea de Remote Work Policy, pot deține un avantaj. Vorbim de o măsură de protecție a salariaților împotriva Covid-19.

În condițiile cadrului legislativ prezentat mai sus, inclusiv angajatorii care nu au implementat o politică de Remote Work pot decide, ca măsură de protecție, ca salariații să efectueze munca de la domiciliu.

Măsuri companii coronavirus. Durata de timp

O astfel de măsură are un caracter strict temporar. Astfel, angajatorii nu sunt îndreptățiți să modifice unilateral locul muncii pe o perioadă nedeterminată.

Categoriile de salariați

Pentru categoriile de salariați care nu își pot desfășura activitatea la domiciliu (de exemplu, în cazul activităților de producție, distribuție, transport, vânzări, etc.) angajatorii pot lua în considerare introducerea unor măsuri adecvate de protecție, precum:

 • reducerea programului de lucru
 • obligativitatea purtării unor echipamente de protecție puse la dispoziție de către angajator

Măsuri companii coronavirus. Obligația salariaților de a anunța starea de sănătate

Este esențială comunicarea și colaborarea cu:

 • medicul de medicina muncii
 • furnizorii externi de securitate și sănătate în muncă
 • reprezentanții interni ai acestor servicii, în vederea stabilirii măsurilor de protecție adecvate.

Ce pot face angajatorii pentru a preveni astfel de situații pe viitor?

Cu toate că ne confruntăm cu o situație fără precedent , este important ca angajatorii să fie pregătiți și să acționeze în mod rapid în situații de criză.

Astfel, angajatorii ar putea lua în considerare următoarele măsuri:

 • Implementarea unui plan de asigurare a continuității afacerii în cazul unor amenințări cu impact asupra sănătății salariaților
 • Implementarea unei politici de muncă la distanță care să stabilească atât regulile generale, cât și reguli specifice pentru situații excepționale
 • Revizuirea Regulamentului Intern și a politicilor de asigurare a securității și sănătății în muncă pentru a stabili obligațiile părților și sancțiunile aplicabile în caz de nerespectare

Citește și Bittnet susține companiile românești în condițiile situației actuale cauzată de coronavirus