Stiri: Retail

Masuri fiscale 2019

Marile rețele comerciale trag un semnal de alarmă: Ce efecte vor avea măsurile fiscale implementate din 2019?

29.12.2018

Ordonanța de Urgență abrobată de Guvern prin care sunt introduse măsuri fiscale și economice extreme va genera pagube economiei și cetățenilor. În plus, aceasta slăbește încrederea în instituțiile Statului, consideră reprezentanții  Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) este patronatul reprezentantiv al sectorului de comerț.

Măsuri fiscale 2019. Efecte economice și sociale grave

Specialiștii patronatului avertizează asupra efectelor economice și sociale deosebit de negative pe care o bună parte din măsurile fiscale și economice extreme le va avea asupra economiei naționale și cetățenilor români.

”Modul pripit prin care Guvernul a hotărât adoptarea acestor măsuri, fără o consultare reală minimală, mai ales cu reprezentanții sectoarelor economice afectate de actul normativ în cauză, și cu o fundamentare șubredă și insidioasă, va conduce la  pierderea însemnată de încredere a multor întreprinderi în capacitatea instituțiilor Statului de a menține un mediu stabil, predictibil și echitabil în care aceștia își pot desfășura activitatea”, conform sursei citate.

Conform AMRCR, poziționarea antagonică față de sectoare de activitate vitale pentru stabilitatea economiei naționale pe care decidenții politici au afișat-o oferă sentimentul că asistăm la adevărate acțiuni punitive împotriva acestor sectoare.

Măsuri fiscale 2019. O poziționare profund nocivă

O astfel de poziționare este profund nocivă pentru adevăratele interese economice și sociale ale țării.

„AMRCR reunește întreprinderi atât cu capital străin cât și cu capital pur românesc care, prin locurile de muncă create și taxele și impozitele plătite bugetului Statului, au contribuit și continuă să contribuie la bunăstarea cetățenilor și la buna funcționare a instituțiilor Statului. Cu toate acestea, aceste întreprinderi au fost în mod recurent subiecte ale unor măsuri nedrepte, nejustificate, rezultate dintr-o retorică niciodată întemeiată pe cauze economice și sociale reale, relevante pentru cetățeanul consumator, ci întotdeauna pe divizări păguboase între întreprinderi mici și multinaționale, între întreprinderi cu capital românesc și cele cu capital străin. Ceea ce s-a obținut întotdeauna în aceste cazuri nu a fost o viață mai bună pentru cetățeni, ci dimpotrivă”, potrivit specialiștilor.

Aceștia mai spun că este important ca decidenții politici să nu uite un principiu fundamental al deciziei economice. Mai exact, este vorba de satisfacerea nevoilor celuilalt că să-ți poți satisface propriile nevoi. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de cooperare, de dialog, de capacitate de înțelegere.

Măsuri fiscale 2019. Comerțul este puternic influențat de orice derapaje

Domeniul comerțului, în general, este puternic influențat de orice derapaje ale costurilor pe lanțul de producție-distribuție. Din acest motiv, creșterea costurilor la diverse categorii de furnizori, creșterea costurilor de finanțare a investițiilor sau insecuritatea energetică afectează sectorul de comerț. În plus, sunt influențate negativ și alte sectoare ale economiei, asupra cărora se vor propaga în lanț consecințele grave ale măsurilor anunțate.

Măsuri fiscale 2019. Efecte asupra populației

Efectele asupra populației sunt,de asemenea, negative. Printre acestea se numără:

  • Restrângeri ale pieței muncii
  • Creşterea costurilor
  • Reducerea creditării
  • Destabilizarea sistemului de pensii private
  • Creșteri de prețuri la majoritatea produselor și serviciilor.

AMRCR recomandă Guvernului să renunțe la aceste măsuri, pentru a evita efectele negative asupra economiei și asupra cetățenilor.

Citește și Veste bună pentru producătorii de tomate. Anunțul făcut de Ministerul Agriculturii