Stiri: Companii

Măsuri fiscale turism 2023

ANAT: Turismul românesc, pus în pericol prin măsuri fiscale restrictive

24.07.2023

Măsuri fiscale turism 2023. În căutare de soluții pentru a stabiliza bugetul, Guvernul vehiculează în ultima perioadă propuneri de mărire a fiscalității în România. Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) ia poziție față de propunerile recente ale unor reprezentanți ai Guvernului României de eliminare a voucherelor de vacanță pentru angajații bugetari și de creștere a taxelor pentru industria turismului. În contextul discuțiilor privind dezvoltarea acordării de vouchere și angajaților din sectorul privat, aceste măsuri ar prezenta un impact negativ major asupra turismului și economiei naționale, cu potențial de a îndrepta țara spre recesiune.

România ar risca pierderea unei oportunități valoroase

Astfel, România ar risca pierderea unei oportunități valoroase. Guvernul ar arunca în aer potențialul turismului românesc prin anularea voucherelor de vacanță pentru angajații bugetari, în timp ce alți angajați din sectorul privat ar putea beneficia de aceste facilități. Decizia limitativă ar amenința atât echitatea, cât și dezvoltarea turismului din țară. Voucherele de vacanță reprezintă o facilitate importantă pentru toți angajații, indiferent că sunt bugetari sau din mediul privat, precum și o gură de oxigen pentru industrie și au avut până în prezent un impact pozitiv considerabil asupra turismului din România. Acestea au determinat o dublare a numărului de unități clasificate precum și creșterea evidentă a investițiilor în sectorul de cazare. Eliminarea acestei facilități va afecta supraviețuirea și dezvoltarea structurilor de cazare, aducând prejudicii semnificative industriei.

Măsuri fiscale turism 2023. Eliminarea voucherelor de vacanță

”ANAT a aflat cu surprindere de intenția Guvernului României de a anula voucherele de vacanță acordate bugetarilor, în condițiile în care tocmai se discută despre acordarea de vouchere și angajaților firmelor private. De asemenea, taxarea excesivă ar constitui un obstacol enorm pentru creșterea turismului. Intenția de creștere a TVA la hoteluri și restaurante la 19% va conduce la o majorare de minim 10% a costurilor serviciilor turistice din România, dar mai ales la probleme sociale și la adâncirea deficitului bugetar. Mai grav, după ce impozitul pe dividende a crescut de la începutul anului, de la 5 la 8%, se are în vedere creșterea la 10%. De ce nu se gândește Guvernul României la reducerea cu seriozitate a cheltuielilor bugetare, și vede ca primă soluție creșterea taxelor? Într-o perioadă deja dificilă pentru industrie, o astfel de măsură ar putea determina reducerea atractivității turistice a țării noastre și scăderea numărului de turiști”, declară Alin Burcea, prim vicepreședinte ANAT.

Importanța unei viziuni de ansamblu este esențială

Importanța unei viziuni de ansamblu este esențială, iar ANAT atrage atenția că sectorul turistic reprezintă o investiție absolut necesară pentru economia țării și pentru imaginea României în lume. Guvernanții ar trebui să adopte măsuri inteligente și eficiente, care să promoveze creșterea fiscalizării în turism, iar voucherele de vacanță ar trebui să rămână o soluție pentru stimularea acestui domeniu.

ANAT îndeamnă guvernanții să reconsidere aceste propuneri fiscale restrictive, să gândească în perspectivă, pe termen mediu și lung, și să privească turismul drept o investiție strategică pentru economia României. Este nevoie de măsuri coerente și sprijin eficient pentru dezvoltarea industriei turistice, astfel încât aceasta să poată continua să contribuie semnificativ la bugetul de stat și să reprezinte o sursă de mândrie, un plus financiar dar și de imagine pentru întreaga țară.

Citește și Importanța angajamentului salariaților în dezvoltarea unei companii