Statul plăteşte ajutoare de şomaj în valoare de 1 miliard de lei anual. România are una dintre cele mai mici rate a şomajulul, însă numărul celor care primesc indemnizaţie socială este destul de ridicat. Şi pentru ca fondurile alocate pentru bugetul asigurărilor de şomaj să se reducă, este nevoie de măsuri care să stimuleze angajarea celor care primesc indemnizaţie, astfel încât să nu mai fie tentant să primeşti ajutor de la stat și să nu muncești.
Aşadar, începând cu luna iulie, anul curent, a fost adoptată legea prin care ajutorul social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă. De asemenea, tot de luna trecută, companiile primesc ajutoare suplimentare dacă angajeză şomeri.
Salariu minim vs. Indemnizaţie de şomaj
Începând cu 1 ianuarie 2018, salariu minim brut în România este 1.900 de lei lunar, ceea ce se reduce la un venit net situat în jurul valorii de 1.100 de lei. În acelaşi timp, indemnizaţia medie lunară de şomaj este aproape jumătate din nivelul salariului minim, respectiv 514 lei.
Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,9%, conform execuţiei bugetului general consolidat în perioada ianuarie-iunie 2018. Din totalul cheltuielilor cu asistenţa socială, pentru segmentul asigurărilor de şomaj s-au alocat, în prima jumătate a anului curent, 496,5 de milioane de lei.
Pentru întregul an 2018, la bugetul asigurărilor pentru şomaj s-a prevăzut finanţarea unor cheltuieli în sumă totală de 1,030 miliarde lei, din care 1,006 miliarde lei sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj (97,7%) şi 23,738 milioane lei fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale (2,3%).
Pentru 2018, la bugetul asigurărilor pentru şomaj s-a prevăzut finanţarea unor îndemnizaţii de şomaj în valoare de 1,006 miliarde lei
Locul 9 în clasamentul UE cu cea mai mică rată a şomajului
Ţara noastră se află pe locul 9 în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană cu cea mai mică rată a şomajului din mai 2018, fiind devansată de Austria, Marea Britanie (pentru UK datele disponibile au fost din martie 2018) sau Olanda, arată un comunicat transmis luni de Eurostat.
În luna mai, România a înregistrat o rată a şomajului de 4,6%. Cea mai mică rată a şomajului din Uniunea Europeană s-a înregistrat în Cehia (2,3%), iar la polul opus se clasează Grecia, cu o rată a şomajului de 20,1% – cea mai mare din Uniunea Europeană.
La nivelul întregii Uniuni Europene, rata somajului a atins minimul ultimilor 10 ani, situându-se la valoarea de 7,0%. În zona euro, somajul este ceva mai ridicat, de 8,4%.
Cum se calculează indemnizaţia de şomaj?
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
– 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
– la suma prevăzută mai sus se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Durata perioadei în care o persoană primește ajutor de șomaj este diferită, fiind influențată de stagiul de cotizare. Cei care au cotizat cel puțin un an primesc banii timp de șase luni, cei care au avut o perioada de cotizare de cinci ani vor lua șomaj nouă luni, iar cei care au cotizat mai mult de zece ani vor beneficia de ajutorul de șomaj timp de un an.
Că să nu fie suspendată indemnizația de șomaj, cei care beneficiază de acești bani au mai multe obligații. Aşadar, ei trebuie să își caute activ un loc de muncă, să meargă lună de lună când sunt solicitați sau în baza unei programări la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) de care aparțin, că să primească sprijin pentru găsirea unui nou loc de muncă, să participe la activitățile pe care agenția le organizează pentru formarea profesională.
Pentru a nu fi suspendată indemnizația de șomaj, cei care beneficiază de acești bani au mai multe obligații
Angajări prin intermediul ANOFM
Pentru ca o persoană să primească indemnizaţie de şomaj, trebuie să fie înregistrat la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – ANOFM, instituţie care derulează şi programe de reîncadrare pe piaţa muncii.
În primul semestru al acestui an, ca urmare a aplicării măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă prevăzute de legislaţia românească, prin intermediul ANOFM au fost angajate 148.191 persoane.
Din numărul total de persoane încadrate prin intermediul ANOFM în primul semestru al anului 2018, 89.824 (60%) fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile
În primele şase luni ale anului 2018, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în cautare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 299.883 persoane.
2.970 de persoane pot participa, în august, la cursurile gratuite organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în cadrul celor 181 programe de formare profesională care încep în această lună.
Ajutorul de şomaj, anulat de refuzarea unui job
O altă măsură pentru ca şomerii să nu fie tentaţi să nu se angajeze pentru că primesc indemnizaţia a fost promulgată pe 18 iulie 2018. Mai exact, modificările prevăd ca ajutorul social să înceteze în cazul refuzului unui loc de muncă: „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede legea.
Subvenții majorate pentru companii
Guvernul a decis, în luna iulie, majorarea cuantumului subvențiilor acordate companiilor care încadrează în muncă persoane care provin din grupuri vulnerabile, aici fiind incluşi şi somerii. Cuantumul subvențiilor din bugetul asigurărilor pentru șomaj se majorează, astfel, de la 900 lei la 2.250 lei.
Firmele care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
Subvențiile pentru cei care angajează şomeri s-au majorat de la 900 lei la 2.250 lei, din iulie 2018
În plus, companiile care angajează, cu normă întreagă, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de 2.250 lei.
De asemenea, cuantumul primei de activare acordată șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj este majorat de la 500 lei la 1.000 lei, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.
Cuantumul primei de activare acordată șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj a fost majorat de la 500 lei la 1.000 lei
Companiile continuă să facă angajări
Angajatorii români prognozează creșteri importante ale numărului de angajați în toate regiunile și majoritatea sectoarelor de activitate . Astfel, 27% dintre angajatorii locali estimează o creștere a numărului de salariaţi în intervalul iulie – septembrie 2018, și numai 8% anticipează reduceri, ceea ce rezultă dintr-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier +13%. Aceasta se îmbunătățește cu 2 puncte procentuale față de trimestrul II și rămâne relativ stabilă în comparație cu intervalul iulie – septembrie 2017, conform studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.
Cea mai căutată ocupație a momentului în România
Şoferul este, în ţara noastră, cea mai populară ocupație căutată de angajatori, potrivit OLX – Indexul locurilor de muncă. Astfel, „Șoferi – servicii auto- curierat” este categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile la secțiunea OLX Locuri de muncă.
„Șoferi – servicii auto- curierat” este categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile
În prima jumătate din 2018, pe locul doi în topul celor mai ”populare” categorii de locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori pe OLX s-a aflat ”ingineri-meseriași-constructori”. “Munca în străinătate” și „personal hotelier – restaurant” sunt alte două categorii cu un număr semnificativ de anunțuri, urmate de secțiunile „bone-menajere” și „casieri- lucrători comerciali”.