Stiri: Finante

Sprijinirea producţiei de opere audiovizuale

Măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri

14.10.2022

Măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să înregistreze progrese în implementarea pachetului de măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro inițiat pentru sprijinirea mediului de afaceri. Acest pachet vine ca răspuns la crizele simultane cu care se confruntă România post-pandemică, respectiv liberalizarea prețului la energie, creșterea prețului carburanților și criza generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei, cu impact major asupra sectorului antreprenorial, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea și prosperitatea țării.

Fonduri disponibile

– 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență;

– 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor;

– 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice;

– 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru.

Ce spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene?

„Mă bucur să spun că este o perioadă foarte aglomerată, pentru că există cursivitate în implementarea măsurilor pe care le-am promis sectorului antreprenorial. Pe 11 octombrie am lansat o serie de apeluri, au urmat altele noi astăzi, și continuăm în aceeași notă. Antreprenorii interesați de retehnologizare și de eficiență energetică trebuie să știe că pe 18 și 25 continuăm lansările, iar un element important de noutate este că, datorită platformei IMM Recover, procesul de evaluare s-a redus de la aproximativ 2 ani la aproximativ 2 luni. Ultimele luni ne-au arătat că orizontul de așteptare al mediului de afaceri e foarte mare și încercăm să răspundem solicitărilor cât mai aplicat, dar să și orientăm finanțările exact acolo unde este mai mare nevoie”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Citește și Ce riscuri aduc investiţiile în active digitale?