Stiri: Economie

Oportunități de investiții în 2024

Noi măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri

02.02.2022

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 20 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au discutat cu reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare și Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Ce spune ministrul Finanțelor?

”Mediul de afaceri este motorul economiei românești, iar statul trebuie să asigure combustibilul necesar funcționării sale. Astfel, utilizăm corect impozitele și taxele plătite de companiile private și le returnăm acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru că astfel asigurăm continuarea funcționării economiei și locurile de muncă pentru salariați.” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Garanții financiare

Printre opțiunile evaluate se numără acordarea directă a unor garanții financiare de maximum 1 milion de euro/companie, pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață. O altă opțiune este acordarea de garanții guvernamentale de până la 90% pentru creșterea capacității de producție sau reconversia de la intermediere la producție, prin Programul IMM Prod.

”Fermierii și producătorii din industria alimentară au nevoie urgentă de capital și îmi doresc să venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cât mai bine materia primă în zona de procesare, pentru a obține produse cu valoare adăugată.” , a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii.

Programul Rural INVEST

Prin Programul Rural INVEST se pot acorda direct garanții guvernamentale de până la 90% companiilor, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garanții guvernamentale de până la 90% companiilor, pentru a finanța creșterea capacității de producție sau reconversia de la intermediere la producție.

Indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garanții guvernamentale companiilor din construcții pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor, prin Programul Garant Construct.

Ajutoare financiare în contextul pandemiei

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru întreprinderile din domeniul agriculturii – producție primară de până la 290.000 euro/întreprindere, iar pentru întreprinderile din domeniul acvaculturii si pescuitului, valoarea maximă a grantului nu poate depăși 345.000 Euro.

Pentru întreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi în limita maximă de 2,3 milioane euro/întreprindere.

De asemenea, la finalul lunii decembrie 2021, guvernul a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest și a subprogramului AGRO IMM INVEST, prin care se pot acorda garanții guvernamentale în valoare de până la 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, până la 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole și până la 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Citeşte şi Ce oportunităţi de finanţare pentru sectorul educaţiei sunt oferite prin PNRR?