Stiri: Sanatate

Prognoza meteo 7-8 martie 2022.

Măsuri suplimentare luate de Ministerul Sănătăţii pe perioada gerului

28.02.2018

Ministerul Sănătății a cerut direcțiilor de sănătate publică, unităților sanitare și serviciilor de ambulanță implementarea unor măsuri suplimentare privind acordarea asistenței medicale, pentru a preîntâmpina apariţia unor evenimente nedorite în rândul populaţiei din zonele aflate sub avertizări meteorologice.

Astfel, Direcțiile de Sănătate Publică au obligația de a participa la evaluarea la nivel de județ a numărului bolnavilor care necesită transport în vederea efectuarii dializei.

Prin medicii de familie și cu participarea asistenților comunitari, direcțiile de sănătate publică participă la catagrafierea următoarelor categorii de persoane:

– bolnavi cronici cu afecţiuni ce necesită monitorizare permanentă;
– gravide cu risc si a celor în ultimele 2 luni de sarcină;
– copii cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă;
– persoane dependente fizic;
– vârstnici cu nevoi speciale (este necesară colaborarea autorităților publice locale).
– pacienții care necesită dializă sunt transportaţi în unităţile în care fac dializă și rămân internați până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice.

Medicii de familie vor fi convocaţi la cabinetele medicale de permanență unde vor asigura permanenţa până la stabilizarea situaţiei meteo. Direcțiile de sănătate publică vor colabora cu autoritățile administrației publice locale în vederea coordonării activităților asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari către cabinetele medicilor de familie din localitate pentru a participa la activitățile desfășurate în această perioadă.

În această perioadă spitalele au obligația de a evalua și a asigura stocul de medicamente și materiale sanitare și al nevoilor imediate pentru situațiile de urgență apărute.

Unitățile sanitare vor menține pacienții, în special femeile gravide, persoane în dializă și persoane fără adăpost în unitate până la trecerea valului de frig.  Bolnavii cronici internaţi care necesită monitorizare permanentă, nu trebuie să fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo.
De asemenea, vor fi identificate căile de acces care trebuie degajate cu prioritate pentru asigurarea accesului pacienților, al personalului medical, dar și al ambulanțelor.

Ministerul Sănătății a solicitat unităților sanitare asigurarea unui climat corespunzător în saloane (căldură, apă, electricitate).

În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătatii recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.